12 najpomembnejših vprašanj, ki vam pomagajo pri reševanju težav

“Čeprav ne morem vedno izbirati, kaj me bo doletelo, imam vedno možnost izbrati, kaj bom ukrenil v zvezi s tem, kar me je doletelo.”
To je stavek ki si ga velja pribiti na zid, ne samo zato, da tega nikoli več ne boste pozabili, pač pa ker ne želite pozabiti, da vam je ta stavek nekoč spremenil življenje!

Ko enkrat dojamete, kakšna moč se skriva v zgornjih besedah, se nenadoma ne boste več počutili nemočne. Morda se ne boste počutili nemočne nikoli več. Zbudili boste moč v sebi. Možnost izbire! To je svoboda, ki ti je nihče ne more vzeti, niti v zaporu!!

V trenutkih, ko se znajdemo pred najtežjimi življenjskimi odločitvami ali pa takrat, ko samo želimo izboljšati oz. spremeniti neko določeno situacijo ali odnos, je vse odvisno od tega, kakšna vprašanja si postavljamo. Na podlagi tega samoizpraševanja se lahko počutimo dobro ali pa slabo in skladno s tem sprejemamo nadaljnje odločitve. Morda se v to še nikoli niste zares poglobili. Če tega ne verjamete, naredite preprost preizkus:

Zamislite si neko situacijo, ki vas teži. Vprašajte se naslednja vprašanja: “Kaj je narobe z mano? Kdo je kriv, da se je to zgodilo? Zakaj so ljudje lahko tako neumni? Zakaj sem sam-a tako neumen/-na? Kako jim lahko dokažem, da imam prav? Zakaj se mi to stalno dogaja? Zakaj drugim vedno uspe, samo meni ne?
Skoraj zagotovo je vaše dihanje postalo hitro in plitko, vaša drža napeta ali v krču in občutki, ki vas prevevajo niso prijetni?

Zdaj pa še drugi del poskusa: globoko vdihnite in si postavite še nekaj vprašanj: Kaj se je zgodilo? Kaj je šlo v redu? V čem sem bil dober? Kakšna so spoznanja, dejstva in kaj se lahko iz tega naučim, da se mi prihodnjič to ne bo ponovilo? Kaj lahko zdaj naredim? Kakšne so moje možnosti? Kaj si dejansko želim?
Kaj občutite sedaj? Se je v vas vsaj za trenutek prebudilo upanje, da ste zmožni rešiti svoj problem? Ste se počutili vsaj  nekoliko “lažji”?

Skoraj prepričana sem v to, da ste dojeli razliko, ki jo naredi na videz povsem nedolžno in preprosto vprašanje. In taka vprašanja si postavljamo vsak dan, vsako minute pravzaprav. Naravnost drvijo skozi naše možgane, zato jih le stežka zaznamo. Če si boste resnično prizadevali, pa lahko za vsako neprijetno situacijo in glede na vašo reakcijo nanjo,  vedno ugotovite, kakšno je prvo vprašanje, ki ste si ga bili zastavili. Ste si očitali in obtoževali sebe ali druge ali pa ste takoj pomislili na to, da želite rešiti situacijo? Vaše misli, občutki, reakcija so v resnici odgovor na vprašanja, ki ste si jih najprej zastavili…

Kadarkoli lahko torej zaznamo, da smo v stanju obtoževanja in pritoževanja in zato lahko kadarkoli naredimo preobrat v razmišljanju – s tem, da si začnemo postavljati drugačna vprašanja. Spodaj vam podarjam 12 vprašanj, ki prinašajo pozitivne spremembe in uporabite jih lahko v različnih življenjskih situacijah oz. za različne probleme. Vaš glavni cilj bi moral biti,  da se jih naučite na pamet in jih tako vključite v svoje vsakodnevno razmišljanje. Tako boste iz vloge žrtve prešli v vlogo odgovornega učenca, ko boste (večinoma) prenehali z obsojanjem. Vsako vprašanje ni primerno za vsako situacijo, vendar bolj kot jih boste usvojili, bolj boste vedeli, katero vam bo v določeni situaciji koristilo. Zato razmišljajte o njih čim bolj pogosto, imajte jih nekje pri sebi ali celo na vidnem mestu;  da so vam takoj na očeh, ko se znajdete v stresni situaciji. Čez čas se bodo vsidrala v vašo podzavest in vsakič ko boste imeli problem, bo vaša prva misel naravnana na iskanje rešitev, ne pa več na iskanje krivca. Presenečeni boste nad tem, kako zelo drugače boste gledali na svet in na ljudi okrog vas. Začeli boste verjeti, da ste zmožni rešiti vsak problem in zaznali boste priložnosti, ki jih bi sicer spregledali.

1. Kaj si želim?
2. Kakšne možnosti imam na izbiro?
3. Kakšne so moje predpostavke?
4. Za kaj sem odgovoren/kaj je moja odgovornost?
5. Kako lahko še drugače pogledam na to situacijo/kako bi lahko o tem drugače razmišljal?
6. Kaj si druga oseba (ali druge osebe, ki so vpletene v to situacijo) misli, kaj čuti, kaj potrebuje in česa si želi?
7. Kaj sem spregledal in čemu se izogibam?
8. Česa se lahko naučim?
          … od te osebe ali situacije?
          … iz te napake ali neuspeha?
          … iz tega uspeha?
9. Kateri ukrepi se zdijo najbolj smiselni?
10. Kaj bi moral vprašati (sebe ali druge)?
11. Kako lahko to situacijo obrnem v zmagovalno za oba/vse (da vsi le pridobimo)?
12. Kaj vse je mogoče/kaj vse se da narediti?
(iz knjige “Change Your Questions, Change Your Life” (v slov.  Osnovne veščine postavljanja vprašanj),  dr. Marilee Adams)

Odlični rezultati se posledica odličnih vprašanj.  Vsi odgovori so v vas; poiščite jih s pravimi vprašanji!

Saša

p.s. Naložite si svoj Zemljevid izbire (v angl.)