30 stvari, s katerimi sami sebe uničujete (3.del)

citati1-10 (1.del) 11-20 (2.del)

21. Nehajte se toliko žrtvovati; se vam zdi, da se v odnosu večinoma ali samo vi žrtvujete? Če se žrtvujete zato, ker želite, da bi bil vaš partner srečen in hkrati veste, da bi on naredil enako za vas, potem to zagotovo prispeva k izboljšanju odnosa. Toda, če se žrtvujete samo zato, da bi ugodili partnerju ali drugim ljudem (da bi vas imeli rajši),  hkrati pa ste sami razočarani nad sabo, je to na dolgi rok zelo škodljivo. Ljudje, ki  potrebe drugih stalno postavljajo pred svoje, trpijo zaradi slabe samopodobe in lahko celo zbolijo. Žrtvovanje je do neke mere koristno, toda nikoli ne zanemarite svojih potreb in tega, kar si vi želite v odnosu, tudi če to pomeni, da s partnerjem ne boste ostali skupaj.

22. Nehajte tolerirati stvari, ki vam niso všeč: seveda, veliko je stvari, ki jih moramo potrpeti (davki, šolstvo, slabo vreme, slabe politike…). Toda v življenju na žalost toleriramo tudi mnogo stvari, tudi, če nam tega ni treba. Če imate občutek, da nimate nadzora nad sabo in svojim življenjem, je to zagotovo zelo pomemben razlog za vaše nezadovoljstvo in zato verjetno mislite, da nekatere stvari enostavno morate tolerirati, ker ne verjamete, da si zaslužite kaj boljšega. Vedite, da kdorkoli in karkoli v vašem življenju bodisi podpira to, kakšni ste  in kaj delate,  ali pa ne. Če tolerirate kogarkoli in karkoli, kar ni dobro za vas oz. je proti vam, potem izgubljate ogromno dragocene življenjske energije.

23. Nehajte se strinjati, če se  v resnici ne strinjate; ne obljubljajte, da boste naredili, če veste, da ne boste naredili. Ne samo, da to ne pomaga vam, tudi drugim ne pomaga. S tem ko ne spoštujete sebe in svojega časa, ne spoštujete drugih in njihovega časa. Naučite se reči NE, kadar je to potrebno.

24. Nehajte delati ene in iste stvari, kot da nimate nobenih drugih možnosti (in pričakovati nekaj drugega): vem, to se sliši že tako zlajnano, pa vendar je vredno ponoviti: če boste še naprej delali, kar ste delali do zdaj (ponavljali včerajšnji dan), boste tudi dobili, kar ste dobivali do sedaj. Ne pravim, da morate svoje življenje obrniti na glavo in vse začeti delati drugače, nikakor, ker bi to bilo zelo stresno. Kar pravim je, da se je za področje, kjer vam stvari nikakor ne grejo od rok oz. po načrtu , dobro vprašati: ali to, kar počnem, deluje? Ali lahko to naredim drugače? Kaj lahko naredim drugače? Preprosto domisliti si morate nekaj drugega ali pa se svojih možnostih z nekom pogovoriti. Gre za to, da sami prevzamete stvari v svoje roke in nehate čakati, da bo to nekdo naredil namesto vas. Ker boste zelo verjetno sicer čakali v nedogled in že zelo kmalu obžalovali, zakaj tega niste naredili, »ko bi še lahko…«

25. Nehajte govoriti, da nimate časa: ves čas drugim razlagate, koliko dela imate, pa vendar se na koncu dneva nimate s čim pohvaliti? Nehajte biti leni in to prikrivati z izgovorom, da »ste zelo zaposleni«.  Z lahkoto smo cel dan zaposleni, s čimer imamo vedno opravičilo, da nam ne uspe pospraviti, skuhati kosila, telovaditi, se družiti s prijatelji, prebrati knjige… In za nameček drugim in sami sebi lažemo s tem,  ko govorimo: »saj bom, takoj ko…« In ta »takoj ko« kar nikoli ne pride. Vedite, da obstaja velika razlika med delati in delati prave stvari.

26. Nehajte zapravljati  dragocenega časa pred TV, na računalniku, tablici, telefonu: seštejte ves ta čas. Oziroma ne – seštejte samo čas, ki ga preživite na Facebooku in drugih omrežjih. Si še upate reči, da nimate časa? (gl. prejšnjo točko)

27. Nehajte gledati poročila, negativne novice in potem premlevati o njih; sploh ni potrebno dodati nič drugega. To ni zdrava hrana za vaše misli. Razen, če želite še naprej svoje misli hraniti s slabo hrano in se počutiti slabo?

28. Nehajte jesti hrano, zaradi katere se redite in se počutite slabo: lažje reči kot narediti, pa vendar – vaš odnos do hrane, kaže vaš odnos do vašega telesa. Je vaše telo vredno zdrave hrane ali pa je morda kanta za smeti, kamor pač strpate vse ostanke?

29. Nehajte si stalno krasti spanca: TV, Facebook, knjiga, službeno poročilo… vse to nam krade dragocen in krepčilen spanec in s tem zdravje. Premalo spanca namreč dokazano povzroča resne bolezni kot so depresija, srčne težave (aritmija in infarkt), visok krvni pritisk, debelost, diabetes. Ni pravila, koliko ur bi morali spati, kajti ljudje se razlikujemo. Če boste poslušali svoje telo, vam bo jasno »povedalo«, kdaj potrebujete tisto ekstra urico in nikoli ne imejte slabe vesti, če ste si privoščili popoldanski počitek, ker vas je enostavno »zmanjkalo«…

30. Nenazadnje – nehajte se do svojega zdravja obnašati samoumevno: vezano že na prejšnji dve točki, zdravje še vedno JE naše največje bogastvo in tega se zavedamo  šele v trenutku, ko zbolimo. Če živite stresno in zelo nezdravo, poskrbite za to in preprečite posledice, dokler še lahko. In nehajte se slepiti: tablete in zdravila niso nadomestek za vaš nezdrav način življenja. Če imate predpisano terapijo zdravila, ga upoštevajte, toda takoj začnite z bolj zdravim načinom življenja in ga postopoma izboljšujte, vsak dan.

 

Vseh 30 “ubijalcev sreče” je odraz vaše samopodobe. Resnično vam želim, da se sprejmete in  se imate (bolj) radi. Ker boste s tem največ naredili zase in za druge. Če imate težave, vam lahko pomagam do boljše samopodobe.

Vaša Saša

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Alenka Grm
Alenka Grm
9 let pred

odlično!!!