8 navad zelo uspešnih ljudi

Prva navada : Bodi proaktiven
Kot človeška bitja smo odgovorni za svoja življenja. Naše vedenje je posledica lastnih odločitev, ne okoliščin.
Občutke lahko podredimo vrednotam.  Navada proaktivnega delovanja ali navada osebne vizije pomeni prevzeti  odgovornost za lastne odločitve in dejanja. Prevzemite pobudo in odgovornost, da se stvari zgodijo.

Druga navada: Začni  z jasnim premislekom
Začeti z jasnim premislekom pomeni začeti z jasnim razumevanjem cilja.  Navada  osebnega vodstva pomeni vedeti, čemu v tvojem življenju pripisuješ največjo vrednost, kje si trenutno, kam greš in da so koraki, ki jih delaš, vedno naravnani v pravo smer.

Tretja navada: Postavi pomembne stvari na prvo mesto
Navada upravljanja s seboj, ki zajema organiziranje in upravljanje s časom in dogodki. Upravljaj sam s sabo, organiziraj in izvajaj odločitve po prednostnem seznamu. Gre za učinkovito upravljanje z življenjem, ne da bi bili od kogarkoli ali česarkoli odvisni.

Četrta navada: Misli  zmagam/zmagaš
Razmišljanje zmagam/zmagaš je navada medosebnega vodstva. Zahteva udejanjanje vseh izključno človeških sposobnosti – samozavedanja, domišljije, zavesti in neodvisne volje – v odnosih, ki jih imamo z drugimi. Obsega obojestransko učenje, obojestranski vpliv in obojestranski dobiček.
Pomeni predano raziskovanje vseh možnosti, dokler ne dosežemo obojestranske zadovoljive rešitve ali pa ne sprejmemo nobenega dogovora.

Peta navada: Empatična komunikacija
Zlato pravilo pravi, da » ravnaj z drugimi enako, kot želiš da  bi oni ravnali s tabo«. Bistveni pomen pravila je v tem, da druge globoko razumemo tako, kot bi sami želeli, da bi oni razumeli nas in naj to razumevanje pomeni osnovo za ravnanje z njimi…
Najprej skušaj razumeti, šele nato išči razumevanje.  Poslušaj in šele nato govori. To načelo je ključ za uspešno komunikacijo.

Šesta navada: Deluj  sinergično
Navada ustvarjalnega sodelovanja ali skupinskega dela. Sinergija izhaja iz vrednotenja razlik in upoštevanja različnih pogledov v duhu vzajemnega spoštovanja. pomemben del rešitve. Ko v odnose uvedete sinergijo, uporabljate motive četrte navade (zmagam/zmagaš), veščino pete navade (empatična komunikacija – razumevanje)  in interakcijo šeste navade (sodelovanje).  Ljudi vključite v problem, jih potopite vanj, tako da se namočijo v njem in čutijo, da je njihov, zato želijo postati pomemben del rešitve.

Sedma navada: Nabrusi svojo žago
Navada samoprenove . Ohranjaj  in spodbujaj  najpomembnejšo dobrino, ki jo imaš, samega sebe, tako da obnavljaš telesno, duhovno, duševno in družbeno/čustveno razsežnost svoje narave.

Osma navada: Najdi svoj glas in navdihni druge, da bodo naredili enako (od učinkovitosti k odličnosti)
Najti svoj glas pomeni, da  aktiviraš svoje talente in strasti, ter počneš to, kar te najbolj veseli in pri čemer si najboljši; pomeni, da greš po poti k velikim dosežkom, namesto, da bi se sprijaznil s povprečnostjo.
Ko najdeš svoj glas, lahko  svojo pot nadaljuješ tako, da tudi drugim pomagaš narediti enako. Ta navada sledi načelu učinkovitega vodenja: daj človeku ribo in nahranil ga boš za tisti dan. Nauči ga loviti ribe in nahranil ga boš za vse življenje. Če pa mu pokažeš še, kako bo druge naučil loviti ribe, pa boš nahranil svet.

Smo tisto, kar ponavljamo. Odličnost torej ni dejanje, ampak navada. – Aristotel

(Iz knjig Sedem navad zelo uspešnih ljudi in The 8th Habit, Stephen R. Covey)

Za vaš uspeh!

Saša