Ali ti spoštuješ njega?

“Vsaka ženska si zasluži moškega, ki jo ljubi in spoštuje, vsak moški pa si zasluži žensko, ki ceni njegovo prizadevanje.”

Ženske potrebujemo ljubezen približno tako kot moški potrebujejo spoštovanje. Velikokrat se pritožujemo, da nas partner ne spoštuje, le redko pa se vprašamo, ali me spoštujemo njega.

Mogoče bo tvoj odgovor, da ga. Mogoče  boš rekla, “ampak saj si ne zasluži mojega spoštovanja”, ali pa “se bo pa prej moral bolj potruditi, da ga bo dobil!”

Izredno nadarjene in dobre smo v tem, da izpostavljamo partnerjeve napake in slabosti in da jih ‘kaznujemo’, ker niso izpolnili naših potreb, toda sčasoma v vsakem odnosu to pripelje do nezadovoljstva obeh.

Če kaj, potem si že ali pa bi že morala spoznati, da tečnarjenje, vpitje, poniževanje in kuhanje zamer ni prav nič spoštljivo in da ne učinkuje. In če še vedno razmišljaš, da bi se moral tvoj partner najprej začeti lepše in bolj spoštljivo obnašati do tebe, da ga boš lahko bolj spoštovala, potem te bo zdajle moj predlog najbrž nekoliko vznemiril: bi rada občutila več ljubezni in spoštovanja od njega? Potem se takoj začni do njega obnašati kot da je kralj – kajti trenutno je vse prej, kot to, drži? Pa prevediva še v ženski jezik, da bo zares razumljivo: obnašaj se do njega kot do moškega in ne več kot do otroka.

Namesto, da čakaš, da si bo spoštovanje zaslužil, se ZAČNI obnašati spoštljivo do njega in potem opazuj, kaj se v njem skriva v resnici. Znaš biti presenečena… 😉

Praviš, da ta lekcija danes ni namenjena tebi, ker ti ga že dovolj spoštuješ? Ali želiš vedno imeti vse pod nadzorom in si ti tista, ki doma ukazuje? Ali misliš, da si za ‘VSE’ sama in da tvoj mož/partner ničesar ne naredi tako dobro kot ti? Ali je to, da moža nenehno preverjaš in sprašuješ, kje je, spoštljivo? Je to, da mu določaš, kaj mora narediti, spoštljivo? Je to, da ga v pogovoru nenehno prekinjaš in mu ne dovoliš, da pove do konca, spoštljivo? Je to, da se ves čas nad samo pritožuješ, spoštljivo? Je to, da ga spolno zavračaš, spoštljivo? Je to, da se norčuješ iz njega, spoštljivo? Ti je že kdaj očital, da se ob tebi počuti nesposobnega in da ga sploh ne potrebuješ? Presodi sama, če bi lahko brez tega občutil, da ga bolj spoštuješ in ceniš…

TVOJ DANAŠNJI IZZIV

Kako začneš? Kjerkoli boš danes brez njegove prisotnosti govorila o njem, ne reci ničesar slabega o njem. In ko bosta danes skupaj, mu izreci kakšno priznanje ali pohvalo (npr., ker lepo skrbi za družino, ker je dober mož in oče, zahvali se, ker je odnesel smeti ali pomil posodo…). In če bosta kje v družbi, ga pohvali na način, da bodo to slišali tudi drugi.Nobeno dejanje ni tako majhno, da si ne bi zaslužilo pohvale. Razumem, da ti zna pohvala delati težave, če si jih do zdaj bolj malo izrekala. Imej v mislih, da če ne zmoreš pohvaliti, potem bodi rajši tiho, kot pa, da kritiziraš.

Saša

Zgornji zapis je iz programa 30 dni za boljši odnos s partnerjem (10. dan).