Denarnih problemov ne moreš rešiti z denarjem…

Zgodba govori o podjetniku, ki je bil močno zadolžen in ni videl izhoda. Banke so mu blokirale račune, izvršbe so se vrstile. Upniki so zahtevali plačilo.

Nekega dne je sedel na klopci v parki, z obrazom v dlaneh in si razbijal glavo s tem, kako naj reši svoje podjetje pred bankrotom.
Nenadoma se je pred njim pojavil starec in mu rekel: “Vidim, da te nekaj mori.”

Potem, ko mu je podjetnik potožil o svojih težavah, mu je starec odgovoril: ”Mislim, da ti lahko pomagam.” Vprašal je podjetnika, kako mu je ime. Ime je zapisal na ček, ga porinil v roke možakarju in rekel: “Sprejmi ta denar. Točno čez eno leto ob istem času pa se spet dobiva tukaj in takrat mi ga boš lahko vrnil.” Potem se je obrnil in izginil tako hitro, kot se je bil pojavil.

Podjetnik je pogledal ček v svoji roki in videl $500,000, ter podpis John D. Rockefeller, eden najbogatejših moških na svetu!
“Zdaj lahko v trenutku izbrišem vse denarne skrbi!” je dojel. Ampak namesto tega, se je odločil, da bo ček spravil v svoj trezor. Že sama misel na to, da mu ni treba več skrbeti za denar, mu je dala moč, da reši svoj posel.

Z veliko več optimizma je izpogajal boljše pogoje in podaljšal roke plačil. Sklenil je kar nekaj velikih poslov. V nekaj mesecih je odplačal dolg in spet je bil na zeleni veji.

Točno čez eno leto, se je vrnil v park z nevnovčenim čekom. Ob dogovorjenem času se je pojavil tudi starec. Toda ravno, ko mu je podjetnik hotel izročiti ček in mu povedati svojo zgodbo, je pritekla zdravniška sestra in zgrabila starca.  “Končno sem ga našla!” je zavzdihnila. “Upam, da vas ni preveč nadlegoval. Stalno nam uhaja iz doma upokojencev in se predstavlja ljudem kot John D. Rockefeller.” Nato je prijela starca in skupaj sta odšla.

Podjetnik pa je presenečen obstal in samo zaprepadeno gledal. “In jaz sem ves ta čas toliko tvegal in trgoval, prodajal in kupoval, prepričan, da imam pol milijonsko kritje v trezorju!?” Naenkrat se je zavedal, da ni bil denar tisti, pravi ali namišljen, ki je njegovo življenje obrnil na bolje. Bilo je na novo odkrito zaupanje vase, ki mu je dalo moč, da je dosegel, kar si je želel.
(neznan avtor)

Ne glede na to, koliko zaslužite – večina ljudi misli, da bo več denarja rešilo njihove probleme in potem bodo bolj srečno živeli.  Da smo si na jasnem; imeti več denarja lahko reši neke probleme in pripomore k boljšemu življenju, toda sam po sebi denar ni rešitev finančnih težav.  To je lahko zelo nevarno razmišljanje, ki te potegne še globje v spiralo dolgov. Denar ni rešitev, ampak je samo en del rešitve.

Zelo na splošno bi lahko rekli, da obstajajo 3  zlata pravila, ko gre za denar:

1. Nikoli ne zapravljaj več, kot zaslužiš. Ali pa zasluži več, kot zapraviš.
(če v enem letu zaslužiš milijon in zapraviš milijon in pol, potem nisi veliko (nič) zaslužil…)

2. Posveti se temu, kaj delaš z denarjem (za kaj ga zapraviš),  ne, koliko zaslužiš.

3. Živi v okviru svojih trenutnih zmožnosti (prilagodi svoje potrebe)

Preberite si odličen članek o tem, kaj je preostali del “formule” (članek je v angleščini).

Za vas!

Saša