Kaj se vprašate, ko vam gre vse narobe? (30 vprašanj, ki vam bodo pomagala napredovati, ko se počutite, da ste obtičali)

Verjetno ste to že slišali, a velja čim večkrat ponoviti: ni pomembno, kaj se vam dogaja, pač pa, kaj naredite v zvezi s tem, kar se vam dogaja. Naj ponovim še enkrat: ni pomembno, kaj se vam dogaja, pač pa, kaj naredite v zvezi s tem, kar se vam dogaja. Zdaj to preberite, kolikokrat želite ali morate, da boste res dojeli to resnico. Kajti v tej resnici boste našli odgovor, zakaj morda trenutno v življenju trpite. Zaradi česar koli. Kaj boste torej naredili?

O vprašanjih, ki si jih sami sebi nenehno postavljamo, sem že pisala.  Ker se ravno tukaj običajno “zataknemo”. Najpogostejše vprašanje, ki nam v trenutkih osebne krize okupira misli,  je  “zakaj?”. Zakaj se mi je to zgodilo? Zakaj se meni vedno dogaja krivica? Zakaj si dobil slabo oceno? Zakaj spet nisi odnesel smeti? Zakaj me ne pokličeš? Zakaj mi ne rečeš, da me ljubiš? Zakaj moram vedno jaz biti tista, ki to naredi? Zakaj nimam partnerja? Zakaj sem dobila odpoved?

Nima smisla nadaljevati, ker ste zagotovo dojeli. Vprašanja, ki se začenjajo z zakaj, so pogubna. Grozna. Moreča. Ne glede na to ali jih postavljate sebi ali drugim. Povzroči, da se ljudje umaknejo in zaprejo pred vami. In enako se tudi vaš um upre temu, da bi videl rešitev problema. “Zakaj?” ne bo rešil vašega problema. Če vas zanima, katera so tista kvalitetna vprašanja, si poglejte tukaj.

Ker ne morem dovolj poudariti, kako zelo ključno je, kako in kakšna vprašanja postavljate drugim, predvsem pa sebi in ker je to tako zelo pomembno za vaše odnose in za najpomembnejši odnos, kar jih je – s sabo, se mi zdi vredno, da vas “preusmerim” še na nekaj vprašanj, ki vas bodo spodbudila k razmišljanju o tem, kaj je zares pomembno v vašem življenju. Čemu je res dobro, da namenite svojo pozornost, da boste sami sebe odvrnili od negativnega razmišljanja in počutja.

To so vprašanja, ki nimajo pravih ali napačnih odgovorov. To so vprašanja, na katera bo vsak odgovoril nekoliko drugače. To so vprašanja, ki bodo spet odprla vaš um in spodbudila vašo kreativnost, da se ne boste počutili tako “ujete” (ker zdaj že veste, da ste sami sebe uklenili). Zato so še posebej primerna v obdobju negotovosti, osebne stiske in večjih sprememb v življenju.

Verjamem, da na marsikatero od vprašanj morda ne boste znali takoj odgovoriti. Nič hudega. Ne obupajte. Vrnite se k njim čez čas in preverite, če vam je tokrat uspelo »prodreti« dlje. Temu se reče napredek. Naj vam bodo tudi ta vprašanja izziv za nenehno osebno rast in napredek.

1. Če ne bi vedeli, koliko ste stari, koliko bi rekli, da ste stari?

2. Če bi lahko izbirali, bi rajši živeli 100 precej napornih in manj zadovoljnih let ali 50 let polnega in srečnega  življenja?

3. Če se zavedamo, da je življenje kratko, zakaj potem delamo toliko stvari, ki nam niso všeč?

4. Če bi svojemu otroku lahko dali samo en nasvet, kaj bi mu rekli? Ste mu to do zdaj že kdaj povedali?(če imate otroke…)

5. Kdaj ste nazadnje svojega otroka/partnerja/prijatelja/starša povsem spontano objeli in mu/ji  rekli, da ga imate radi?

6. Če bi lahko pogledali v prihodnost, kaj bi radi videli? Kaj bi rekli sami sebi danes, če bi lahko videli v prihodnost?

7. Poglejte v preteklost – ali lahko vidite, da  je bila vsaka sprememba za vas v resnici sprememba na boljše?

8. Ali potem lahko zaupate vase, da boste tudi v bodoče znali vsako spremembo ali neprijetno situacijo rešiti tako, da bon a koncu najbolje za vas?

9. Če ne moremo izbrati napačne odločitve, ker je vsaka izkušnja dobra za nas in nas sili v rast, zakaj se potem ne sprostite in ste srečni zdaj, ne pa, da razmišljate, da boste srečni “šele ko…”

10. Če bi bila sreča plačilno sredstvo, katero delo bi vas naredilo bogate?

11. Če bi popolnemu neznancu morali opisati svoje največje sposobnosti in moči, kaj bi mu rekli?

12. Če bi bilo življenje v povprečju dolgo samo 40 let, bi živeli drugače in kako?

13. Če bi lahko izbrisali en dan svojega življenja, kateri dan bi to bil?

14. Če bi morali navesti samo 5 stvari, za katere ste zares hvaležni v svojem življenju, kaj bi to bilo?

15. Če vas je strah narediti nekaj novega, drugačnega in se bojite, da vam ne bo uspelo, kaj se lahko zgodi v najslabšem primeru? Bo to sploh kaj drugače od tega, kjer ste trenutno?

16. Kaj vas najbolj skrbi in česa vas je najbolj strah? Kolikokrat so se vaši strahovi v preteklosti uresničili?

17. Če bi zadeli na loteriji, bi pustili svojo službo?

18. Če bi vašega najboljšega prijatelja prosili, naj vas opiše, kaj bi rekel? 19. Če bi vašega otroka vprašali, kakšen starš ste, kaj bi rekel?

20. Če bi lahko izbirali, bi delali manj ali pa bi bili pripravljeni delati več, če bi lahko delali, kar vas zares veseli?

21. Po čem si želite, da si vas bodo ljudje zapomnili, ko vas ne bo več? Kakšen vpliv želite imeti nanje?

22. Če pogledate v preteklost, se vam zdi, da so dnevi precej podobni?

23. Če se največ o sebi naučimo iz napak, zakaj se potem bojimo napak. Iz katere napake ste se o sebi do zdaj največ naučili?

24. Če bi vedeli, da vas ne bo nihče obsojal, kaj bi naredili drugače?

25. Bi rajši imeli 100 površnih znanstev ali enega pravega prijatelja?

26. Če bi morali en teden preživeti povsem sami, kje bi želeli biti in kaj bi želeli imeti ob sebi?

27. Če bi zdajle morali zapustiti svoje bivališče in bi lahko sabo vzeli samo stvari, ki grejo v vaš prtljažnik, kaj bi vzeli s sabo?

28. Kaj trenutno v vašem življenju “deluje”, na kaj ste ponosni?

29. Če čas, denar ali starost ne bi bili problem, kaj bi najprej naredili?

30. Če bi morali našteti 5 ljudi, ki so do zdaj imeli največji vpliv na tvoje življenje, kdo bi to bil in zakaj? Ali te osebe to vejo in ali ste se jim kdajkoli zahvalili za to?

Za vas!

Saša