Kaj ti lahko da ena knjiga…

knjigaKnjige, besede, so moja velika strast. Dobesedno požiram jih in če  bi lahko, bi vsak dan prebrala eno…  Veliko je takih, za katere sploh ne vem več, da sem jih kdaj prebrala (pa so mi zagotovo nekaj dale), nekaj manj pa je tistih, ki so se mi dobesedno zasidrale v srce, pa čeprav si niti ne znam jasno razložiti, zakaj…

Toda tisto, kar je pri knjigah pravzaprav še najbolj zanimivo je,  da ti lahko ena in ista knjiga da povsem drugačno sporočilo, kot ti ga je dala, ko si jo prebral prvič. A zakaj bi sploh kakšno knjigo prebral dvakrat ali večkrat, ko pa je še toliko drugih, se vprašate? Zato, ker je to eden od najboljših načinov, da preveriš samega sebe oziroma  to, koliko si v tem »vmesnem« času osebnostno dozorel.  Kaj se je v tem času spremenilo? Kako danes gledaš na življenje, na ljudi  in na težave? …
Resnično vam predlagam, da ta preizkus naredite, če ga še niste.  In večji »odpor« ali dvom, kot vam ga je knjiga nekoč zbujala, toliko bolj naj vam bo v izziv, da se je lotite.

Dala vam bom svoj primer ene takšne knjige, pa ni edina. Toda verjetno sem z njo dobila še največje spoznanje o tem, da sem  v zadnjih 7-ih letih res ogromno naredila na sebi. Gre za knjigo, ki je sicer precej poznana, pa vendar nekoliko zapostavljena, ker na zelo preprost način pojasnjuje vse življenjske »skrivnosti«.

Ta knjiga je  Alkimist (Paulo Coelho). In ravno zaradi njene preprostosti, sem z branjem odnehala  še pred koncem, ko sem jo prvič dobila v roke. Takrat sem bila »zelo komplicirana oseba, ki je, logično, najbolje znala vsako preprosto stvar zelo zakomplicirati«. Nisem verjela v to, da je življenje v resnici precej enostavno in da so drugi krivi za moje težave. Bila sem žrtev.

Drugič, mislim, da kakšni 2 leti kasneje,  ko sem se soočala z do zdaj drugo največjo spremembo v življenju,  mi jo je  celo uspelo prebrati v celoti, ampak danes vem, da določenih resnic v zgodbi še vedno nisem bila pripravljena sprejeti. Ravno sem opuščala vlogo žrtve.

Saj ne, da danes sama ne bi bila sposobna prepoznati, da so stvari v mojem dojemanju ljudi in sveta v zadnjih letih že precej obrnile na bolje, vsekakor pa mi je dejstvo, da sem  knjigo pred kratkim spet prebrala, to le še dodatno potrdilo. Knjiga mi ni več povzročala nobenih neprijetnih občutkov ali nestrinjanja ali dvomov v to, kar piše. V tem  času sem tudi na lastni koži preizkusila marsikatero izkušnjo, ki jo je doživel junak knjige »na lovu za svojimi sanjami.« Zdaj sem s knjigo končno »pomirjena« in bom teste delala na kakšni drugi, mogoče s kakšno še enostavnejšo zgodbico, ki sem jo že kot otrok zasovražila…  😉

Knjiga nam torej lahko da točno tisto, kar lahko že povežemo s sabo in svojimi izkušnjami, prepričanji o tem, kakšen svet je. Zato bo vam ista knjiga dela nekaj povsem drugega kot nekomu drugemu. Dala vam bo točno tisto, kar hočete dobiti oziroma videti.  Kar je sicer dobro – toda kljub temu vas spodbujam,  da greste nekoliko preko sebe  in iščite v vsaki knjigi tisto sporočilo, ki ga nočete slišati, pa veste, da ga potrebujete.  Berite različne knjige in če vam je ena dolgočasna, jo zamenjajte z drugo.
Toda velja nekaj previdnosti pri izbiri in še posebej previdni bodite prav z »lahkimi« knjigami, ki jih običajno beremo v poletnih dneh, saj veliko teh knjig pišejo avtorji, ki so v življenju podlegli  največji laži na svetu:  »največja laž na svetu je, da v določenem trenutku bivanja izgubimo oblast nad svojim življenjem, ki da mu od tistega trenutka dalje ukazuje usoda.« (Alkimist). Ne dovolite, da vam kdorkoli vzame upanje. Upanje umre zadnje.

Za vas,

Saša

p.s. vas zanima, kaj so temeljne življenjske resnice knjige Alkimist, ki vam lahko pridejo še kako prav trenutno na vaši poti in zakaj je ta knjiga dobesedno sinonim za osebno rast?