Kako omejiti uporabo mobilnika pri najstniku?

A je vaša tudi non stop na telefonu?” To je vprašanje, ki ga zadnje čase zelo pogosto slišim.

Vsi, ki imamo doma najstnika ali še posebej, če imamo doma najstnico, smo si bolj ali manj enotni, da so vsi preveč na telefonu  in da je to, da jim vzameš telefon zaenkrat najbolj učinkovita kazen.

Tudi sama se pač na tem področju učim in kot mama se vsak dan soočam s tem, da moram  nadzirati čas, ki ga oba otroka preživita na telefonu , tablicah ali računalniku. In vedno se pojavlja vprašanje, koliko je ‘dovolj’. Ne pripadam tistemu delu občinstva, ki zagovarja, da otroci telefonov sploh  ne potrebujejo in jim ga zato ne dovolijo, kajti čas gre naprej in mislim, da se temu moramo prilagoditi.

Če se vrnem v svoje otroštvo, ko telefonov ni bilo, smo se pa veliko igrali zunaj, bi verjetno to, da mi ne bi dovolili biti zunaj, pomenilo enako kot to, da otroku  danes ne dovoliš imeti telefona. Mogoče bo kdo rekel, da pretiravam, ampak resnično mislim, da se moramo spremembam prilagoditi, sicer nas povozijo.

Zagovarjam torej, da otrokom ne smemo preprečevati, kar nam tehnologija ponuja, pač pa je naša naloga, da jim omejimo čas, ki ga preživijo z napravami in jih naučimo varne in pametne rabe interneta, soc. omrežij ipd.

[Tweet “Otroku nima smisla prepovedovati telefona, pač pa je smiselno omejiti čas, ki ga preživi na telefonu.”]

Starši lahko, z doslednostjo in zgledom  učimo svojega otroka, da bodo znali izkoristiti prednosti, ki jih ponuja tehnologija, namesto, da jih tehnologija zasužnji in zasvoji.

In vsi vemo, da tehnologija danes tako hitro napreduje, da je poleg omejevanja uporabe telefonov, še posebej težko spremljati tudi, kaj mladina danes počne s telefonom. Na žalost mnogokrat lahko zabredejo v težave, zato je zelo pomembno, da imajo jasna pravila, ki bodo preprečila nespametno obnašanje.

V pomoč ti danes predajam nekaj usmeritev, kako omejiti uporabo mobilnikov pri najstniku. Tvoja družina se razlikuje od moje, zato je prav, da imate doma takšna pravila, ki ustrezajo vašim vrednotam, pa vendar obstajajo neka splošna pravila o uporabi mobilnikov, ki jih velja upoštevati (pravila so povzeta po članku ‘Establishing Cell Phone Rules For Teens’, parentingteens.about.com).

Splošni napotki o uporabi mobilnikov pri najstniku


Pred šolo ni telefona

Večina najstnikov ima zjutraj že tako težave s tem, da pravočasno vstanejo in da se pripravijo na odhod v šolo, kaj šele, da bi ga zapravljali s pisanjem sporočil (ali s ‘pogovorom’ kot rečejo oni). Če res ne gre drugače, potem se z otrokom dogovori, da lahko za nekaj minut  uporabi telefon, ampak šele ko bo povsem pripravljen na odhod.

Upoštevaj šolska pravila glede uporabe mobilnikov
Otroku daj jasno vedeti, da pričakuješ, da bo upošteval šolska pravila – pa ne samo, kar se uporabe telefonov tiče.  Šole imajo različne pravilnike, dobro je, da se pozanimaš, kakšnega imajo v vaši šoli. (Npr. kar se naše šole tiče, imajo med poukom povsem prepovedano uporabo mobilnikov, prepovedano pa je tudi vsako slikanje).

Za mizo ni telefona
Naj bo čas, ko sedite pri obroku rezerviran za pogovor in zato brez uporabe mobilnikov. Seveda tu velja, da smo starši najboljši zgled in zato ne odgovarjajmo na klice in ne pišimo sporočil, kadar smo skupaj pri mizi (naj to velja tudi ob obisku restavracije).

Med obiski ni telefona
To pravilo zna biti še poseben izziv, saj je takrat težje nadzirati svojega otroka in to zelo dobro vedo (in zato s pridom izkoristijo). Znova in znova poudarjaj, da so osebni stiki in osebna komunikacija zelo pomembni, zato ne dovoli, da se takrat s telefonom  umaknejo v svoj svet. Bodisi, da ste na obisku, bodisi da imate obiske, spodbujaj svojega otroka, da je v tem času z vami ali pa da se otroci med sabo zamotijo brez telefona in drugih aparatur.

Med pisanjem domače naloge in učenjem ni telefona
Uporaba mobilnikov že tako močno odvrača otrokovo pozornost, če jih uporabljajo med pisanjem domače naloge, pa je to še posebej moteče in šolsko delo se lahko zavleče v nedogled.  Postavi omejitve, kdaj lahko v popoldanskem času otrok uporablja telefon, še posebej, če zaradi tega trpi šola.

Zvečer ob dogovorjeni uri odloži/izklopi telefon in ga pusti na dogovorjenem mestu
Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da otrok potrebuje dovolj spanja in da je verjetnost, da bo s telefonom bedel še dolgo v noč, zelo velika. To lahko resno vpliva na njegovo zdravje in splošno počutje. Določi uro, do kdaj lahko zvečer uporablja telefon, potem pa ga mora odložiti in pustiti na dogovorjenem mestu  (ki ni v njegovi sobi!).

Nikar ne misli, da bo najstnik znal zvečer sam odložiti telefon. Če si pozoren, potem najbrž slišiš, da zna njegov mobilnik piskati ali vibririrati še precej pozno zvečer, kar očitno pomeni, da nekateri vrstniki sploh nimajo omejitev glede uporabe telefona. Otrok čuti potrebo, da odgovori na sporočila, ki jih dobi in da sodeluje v razpravah na socialnih omrežjih, to pa lahko traja v nedogled. Sam od sebe bo težko prekinil, zato je nujno, da znaš postaviti mejo in da otroku poveš, naj sporoči svojim prijateljem, do katere ure je še dosegljiv in da se kasneje ne bo več javil.  Če bo otrok znal to jasno izraziti, je verjetnost, da bi ga zbadali zaradi tega, ker pozno zvečer ni več odgovoril, precej manjša.

Med vožnjo ni telefona
(Uf, to je trenutno moj cilj, ki ni lahek…).  Na prvi pogled se zdi nelogično, zakaj otrok v avtu ne bi uporabljal telefona, saj vendar ne vozi. A navade so železna srajca.

Na žalost ogromno mladih doživi usodne nesreče, ker so med vožnjo pisali sporočila. Če bo otrok navajen, da v avtu uporablja telefon, se bo tega težko odvadil kasneje, ko bo sam sedel za volan. Zato pomagaj svojemu najstniku razumeti, da je telefon v avtu prepovedan zaradi varnosti vseh.  Najbolje je, da se o tem pogovorite in potem v avtu vsi izklopite mobilnike. Če res ne gre drugače, pa naj bo v avtu nameščena naprava za prostoročno telefoniranje v sili.

Omejena uporaba telefona v sobi
Mnogi najstniki (kaj šele mlajši otroci) preprosto niso dovolj zreli, da bi  lahko odgovorno uporabljali mobilnike. Nekateri se ne bodo mogli upreti tveganemu početju kot je »sexting« (sporočila s spolno vsebino)  ali gledanje neprimernih vsebin.

Ne glede na to, kako ekstremno se lahko zdi to pravilo,  da otrok telefona ne uporablja v svoji sobi, pa to za mnoge otroke lahko  pomeni, da se bodo le tako naučili varne in pametne uporabe mobilnikov (enako velja tudi za računalnike!).

Najslabše od vsega je, da je otrok lahko v nedogled  z mobilnikom ali računalnikom zaprt v svoji sobi, kjer starši nikoli ne vprašajo, niti ne preverijo, kaj je otrok počel v sobi (!).  Šele ko si zares prepričan (ali si sploh kdaj lahko?), da otrok  svoj telefon uporablja odgovorno, potem  mu lahko bolj zaupaš in mu dovoliš, da ima krajši čas lahko telefon tudi v svoji sobi. V trenutku, ko izrabi zaupanje ali se ne drži dogovora, pa je potrebno dosledno ukrepati – če vidiš, da najbolj zaleže to, da mu za nekaj časa vzameš telefon, potem je to lahko ustrezna kazen.

Naj te torej ne obremenjuje dejstvo, da je tvoj najstnik veliko na telefonu, pač pa razmisli o tem, da je tvoja naloga, da ga pri tem usmerjaš in vodiš. To je tisti najtežji del, ker moraš biti tudi strog in dosleden, ampak se na dolgi rok najbolj obrestuje. In ne pozabi, veliko lažje je, če vzgajaš z zgledom…

A je vaš-a tudi non stop na telefonu? Deli z nami spodaj, kako se ‘spopadaš’ s tem…

Za boljše odnose,

Saša