Kdaj je čas, da se nehaš truditi za odnos?

Mnogi ljudje mislijo, da je ločitev najboljša in edina pot iz nesrečnega odnosa. Mnogi verjamejo, da bodo srečni, če se bodo ločili.  Na žalost statistika govori zelo drugačno zgodbo.

Mogoče tudi sam-a poznaš koga, ki se po ločitvi zelo dolgo ni pobral (tudi finančno) ali pa se je spet ujel v nesrečen odnos…

Ločitev ni edini in sploh ni najlažji izhod. Žal je v naši družbi precej ‘priljubljena’, mnogi jo celo zagovarjajo.

Ne trdim, da vsi odnosi lahko obstanejo ali da ločitev ni najboljša opcija za nekatere pare. Je. Samo ti lahko odločiš, ali je ločitev dobra tudi za vaju, nihče drug.

V vsakem primeru, pa ti lahko ponudim v razmislek metodo, ki jo ponudim tudi tistim, ki me vprašajo, kaj naj naredijo.

Kako veš, kdaj končati zvezo? (avtor Mort Fertel)
Pogosto me sprašujejo: “Kako veš, kdaj je čas, da prekineš odnos (da greš)?”

Tole jim predlagam. Preden greš po tej poti, se potrudi vsaj še eno leto. Si slišal?

Potrudi se vsaj še eno leto za odnos! In mislim, RESNIČNO se potrudi. Še vedno lahko kasneje prekineš. Vedno imaš to možnost. Toda, ko boš enkrat sprožil to odločitev, je konec.

Ne bo več priložnosti. Tvoje življenje nikoli ne bo več isto. Imaš otroke? Če jih imaš, njihovo življenje ne bo nikoli več isto.

Če prekineš odnos, ne želiš niti  kančka dvoma. Ne želiš si nekoč pogledati nazaj in se spraševati, če bi lahko bilo drugače. Nočeš se spraševati,  “kaj pa če, kaj če ne, kaj če bi naredil to, kaj če bi naredil ono?”

Če že moraš končati odnos, potem moraš GLOBOKO V SVOJEM SRCU vedeti, da si naredil vse, kar si lahko, da bi vajin odnos uspel.

Če ga moraš končati, potem moraš biti sposoben živeti dalje in vstopiti v drug odnos z jasno glavo. Želiš si, da boš naredil zdrav “ZAKLJUČEK”. TO JE KLJUČNO!

In da lahko vse to dosežeš,  je po mojih izkušnjah potrebno vsaj eno leto. Vem, da se morda zdi precej dolgo, toda to je naložba v preostanek tvojega življenja.

Tukaj je ključ. Pozorno prisluhni. To je dobra naložba v preostanek tvojega življenja NE GLEDE NA TO, ALI BO VAJIN ODNOS PREŽIVEL ALI NE.

Očitno je dobra naložba, če vama uspe spremeniti odnos. Toda tudi, če vama ne uspe, to NI BILO ZAPRAVLJENO LETO.

To bo najpomembnejša stvar v tem letu, ki si jo naredil, ker bo tvoje prizadevanje imelo velik vpliv na tvoje nadaljnje življenje IN (če pride do tega) na TVOJ NASLEDNJI ODNOS.

Videl sem že preveč primerov parov, ki so šli prezgodaj narazen in kot rezultat, ker niso dosegli ”zaključka” v enem odnosu, so se v nekaj letih znašli v isti situaciji z nekom drugim.

Ko delam z ljudmi, se večkrat zgodi, da jim pomagam doseči napredek, ki je za njih bolj koristen v naslednjem odnosu, kot v trenutnem.

Spomnim se moškega, ki se je ločil sredi mojega programa in me je vprašal, ali naj sploh nadaljuje do konca. Odgovoril sem mu: “Absolutno.”

In on je rekel: “Zakaj? V čem je sploh smisel? Mojega zakona je konec.” “Tega ne delaš za ta zakon,” sem mu pojasnil. “To delaš, da bo naslednji odnos lahko boljši.”

Da se bova razumela. Ne trdim, da bi moral medtem, ko se trudiš za ta odnos, razmišljati, da to počneš za naslednji odnos. Tvoj edini namen mora biti, da OBNOVIŠ TRENUTNI odnos. Ampak tudi, če ti spodleti, tvoja prizadevanja ne bodo zaman.

Dejstvo je, če se sprašuješ “kdaj je čas, da prekineš odnos”,  je odgovor tale: eno leto po tem, ko misliš, da imaš dovolj.  Če boš po enem letu in ko si naredil vse, kar je v tvoji moči, da bi odnos uspel, še vedno nesrečen, potem boš razmislil, ali je čas, da greš. Do takrat pa se ne predaj.

Vse to me spomni na mojo situacijo pred mnogimi leti. Pozno zvečer sem od žene izvedel, da se zjutraj dobi z odvetnikom za ločitve. Bila sva nekaj ur stran od “konca.” Nihče od naju si ne bi mislil, da lahko na tej točki še vedno obrneva stvari v drugo smer.

NIKOLI ni prepozno! V resnici (in to je prava hrana za misli) je zelo pogosto točka preobrata ravno takrat, ko par doseže dno.

In zapomni si: včasih morajo stvari iti zelo narobe, da se potem lahko izboljšajo.