Kjerkoli že si, bodi tam

Eden glavnih razlogov, da nikakor ne najdemo sreče ali da si ne ustvarimo posebnega življenjskega stila je ta, da še vedno nismo usvojili umetnosti bivanja (biti prisotni tukaj in zdaj).

Ko smo doma, so naše misli še vedno prepojene s problemi in izzivi, ki jih imamo v službi. In ko smo v službi, prepogosto razmišljamo o težavah  doma.

Skozi dan gremo, ne da bi sploh zares poslušali, kaj nam drugi govorijo. Že mogoče, da slišimo njihove besede, toda ne vpijemo sporočila… Skozi ves dan se osredotočamo na pretekle izkušnje ali možnosti v prihodnosti. Tako zelo smo vpleteni v včerajšnji in jutrišnji dan, da sploh nikoli ne opazimo, kako današnji dan polzi mimo.

Skozi ves dan se rajši prebijemo, namesto, da bi kaj dobili od njega. V vsakem danem trenutku smo vsepovsod, edino tukaj ne.

Način življenja je, da se naučiš preprosto biti tam, kjer koli že si. Pomeni, da razviješ posebno osredotočenost na sedanji trenutek in da iz njega potegneš vse, kar ima;  vse bogastvo izkušenj in občutkov, ki nam jih ponuja. Način življenja je, da si vzameš čas za ogled sončnega zahoda. Način življenja je, da prisluhneš tišini. Način življenja je, da ujameš sleherni trenutek in tako postane nov del tega, kar si in iz česa si v procesu »postajanja«.

Način življenja ni nekaj, kar počnemo; je tisto, kar izkusimo. In dokler se ne bomo naučili biti prisotni, nikoli ne bomo usvojili umetnosti, kako kvalitetno živeti.

Jim Rohn (1930-2009)

“Če vas stalno skrbi, kaj se lahko zgodi ali kaj bi se lahko bilo zgodilo, boste zamudili, kar se dogaja…”