Mislite, da novoletnih zaobljub ne morete uresničiti, ker niste motivirani? Motite se…

novo leto-zaobljubeNovoletne zaobljube, spet  (jebela zmo vztrajni ;-)). Ni kaj, če že nismo vztrajni, da bi jih uresničili, smo pa vsaj v tem, da se vsako leto znova zaobljubljamo… 😉

Ali ste vedeli,  da kar 92% zaoobljub propade, še preden se leto sploh dobro začne? In kaj je tisto, na kar naprej pomislite, da je razlog? “Najbrž nimam dovolj motivacije…” In v najboljšem primeru potem sledi preučevanje tega, kako se  motivirati…

Zdaj pa dobro pazite; presenetljiva resnica je, da je motivacija točno tisto, česar ne potrebujete za doseganje svojih ciljev! Kako, prosim? Ja, zares ni za vse “kriva” motivacija in  to je le en velik mit, ki mu verjamemo.  Pred kratkim sem to preverila tudi med svojimi naročniki na motivacijske nasvete, ki so v  krajši anketi na temo, zakaj mislijo, da svojih ciljev ne morejo uresničiti, potrdili, da pomanjkanje motivacije ni glavni razlog, da ne dosežejo svojega cilja (čeprav običajno to najprej rečemo).  Rezultate bom razkrila na koncu, najprej pa bom z vami delila rezultate neke druge večje raziskave, ki je znanstveno potrdila, da motivacija ni ključ za doseganje ciljev in kaj je. (Potrpite prosim z mano skozi naslednje vrstice, če se vam bodo zdele malce suhoparne  – kajti  lahko vam za vedno spremenijo vaš pogled in uspeh pri doseganju vaših zaobljub!)

Eden izmed največjih ciljev, ki se znajdejo v vrhu seznama novoletnih zaobljub (takoj za hujšanjem) “je priti v formo” ali po domače, več migati.  Raziskava (vir British Journal of Health Psychology) je odkrila, da čeprav je veliko ljudi motiviranih za telovadbo (njihov cilj ni vadba, pač pa biti fit), se tisti, ki dejansko delajo za svoj cilj, v eni stvari bistveno razlikujejo od ostalih. Kako so odkrili, kaj je ta “ena stvar”, ki vas bo skoraj zagotovo pripeljala do cilja? Merili so, kako pogosto ljudje dejansko telovadijo (so telesno aktivni) v obdobju 2 tednov. 249 odraslih so razporedili v 3 skupine:

  • Prva skupina je bila kontrolna skupina:  prosili so jih, da beležijo, kako pogosto bodo v 2 tednih telovadili. Preden so odšli, so vsakega od njih prosili, da prebere 3 odstavke v neki knjigi, ki ni bila povezana s cilji ali telovadbo.
  • Druga skupina je bila motivacijska skupina: tudi njih so prosili, da beležijo, kako pogosto bodo v 2 tednih telesno aktivni.  Nato so vsakemu izročili motivacijski letak, kjer je bilo zabeleženo, da telesna aktivnost ugodno vpliva na srce in da zmanjšuje srčne bolezni.  Vsak od njih je moral glasno prebrati besedilo na letaku. Povedali so jim tudi, da je “večina mladih, ki so redno telesno aktivni, občutno manj dovzetna za nastanek srčno žilnih bolezni.” Cilj letaka in dodatnega opozorila za zdravje je bil, da motivirajo drugo skupino za redno vadbo.
  • Tretja skupina je bila skupina z namenom: ko so jim dali enaka navodila, naj  beležijo svoje telesne aktivnosti 14 dni,  so morali prebrati enak motivacijski letak in poslušati enak govor, kot druga skupina. S tem so želeli zagotoviti, da sta skupini enako motivirani. Za razliko od druge skupine, pa je tretja skupina morala še narediti krajši načrt svoje vadbe – kdaj in kje, ter na kakšen način bodo telovadili. Polega tega, je vsak v skupini dobil nalogo, da jasno izrazi svoj namen vadbe, s tem, da dopolni naslednjo izjavo “V naslednjem tednu bom vsaj 20 minut [DELAL KAJ?], [DAN] ob [URA],  [KRAJ].

Nato so vse tri skupine pustili 14 dni.  Rezultati, ki so jih dobili po dveh tednih, so bili presenetljivi: 

–  v kontrolni skupini,  je 38% udeležencev telovadilo vsaj 1x na teden. 

–  v motivacijski skupini, 35% udeležencev telovadilo vsaj 1x na teden.  

–  v skupini z jasnim namenom, je kar neverjetnih 91% udeležencev telovadilo vsaj 1x na teden

Kaj je torej tisto, v čemer se 3 skupina tako zelo razlikuje od prvih dveh? Očitno ne motivacija, pač pa dejstvo, da so se predhodno nekoliko pripravili na to, kako bodo svoj cilj dosegli in ker so to zapisali (so si dali zavezo) – to je precej povečalo njihove možnosti za uspeh!

Tisto, kar je morda najbolj poučno pri vsej zadevi je, da morate imeti jasen namen o svojem cilju (kaj boste pravzaprav počeli). Povsem očitno pa je, da sama motivacija in branje motivacijskih materialov sama po sebi še ne dajeta zagotovila, da boste svoj cilj tudi uresničili (niti nista razlog za to, da jih ne).

KAKO LAHKO SVOJ CILJ SPREMENITE V NAVADO?

Znano je, da če boste svoj cilj spravili na papir, kjer bo dobil končno obliko ter se pripravili na to, kako boste to izvedli (delali vsak dan nekaj), boste precej bolj povečali svoje možnosti za uspeh.  Tudi omenjena raziskava je to potrdila (menda pa je bilo opravljenih že preko 100 podobnih in vse so prišle do istega zaključka):

Motivacija, trdna volja in želja ne zadostujejo za to, da bo cilj uresničen, čeprav se o tem ogromno govori pri doseganju ciljev.  Seveda drži, da če želiš nekaj spremeniti, potem si moraš to najprej želeti. Toda tisto, kar naredi razliko v končnem rezultatu je to, da

– si jasen glede tega, kaj želiš doseči,

– kako boš to dosegel (kaj boš delal),

– kdaj boš delal – kje boš to delal uresničil

– in da si nato VSAK DAN dosleden in temu ustrezno dejaven.

To strategijo lahko uporabite za katerikoli cilj, še posebej pa pri tistih, ki na dolgi rok spremenijo vaše navade in zato način življenja.

Kaj narediti, če se načrt kljub temu sesuje in ne zmorete nadaljevati? O tem pa več naslednjič 😉

Bodite S.U.P.E.R.!

Saša

p.s. dolgujem še rezultate moje mini raiskave, odgovori se sledijo v nasl. vrstnem redu (pomanjkanje motivacije je šele na 4. mestu…). Zanimivo, nihče pa ni pomislil, da je mogoče premalo dejaven 😉

1. Ne vem, kaj  vse bi moral-a narediti.
2. Odlašam…
3. Ne morem vztrajati.
4. Moja začetna motivacija ugasne v dnevu ali dveh.
5. Drugo (vse našteto, denar, strah pred neuspehom, samopodoba, ne vem, kaj je moj cilj, preveč ciljev)
6. Nimam časa za svoje cilje.