Ne trudi se razmišljati pozitivno!

Prvi korak k vsaki spremembi je zavedanje. Zavedati se nečesa, česar se do zdaj nisi.  Zavedati se, da tvoje početje ni dobro. Zavedati se, da kljub vsemu učenju ne napreduješ. Zavedati se, da nisi žrtev. Zavedati se, da je morda čas, ko moraš ubrati drug pristop. Zavedanje je stanje zavesti, ko si pozoren in se zavedaš svojih misli, občutkov, besed in dejanj, ki se več ne odvijajo avtomatsko.  Zavedanje je kot budilka, ki te zbudi iz spanja.

Če si želiš ‘boljše’ življenje, se moraš najprej zavedati, da je v največji meri samo od tebe odvisno, kakšno življenje živiš in kakšnega boš živel. Potem se  moraš zavedati tega, o čem večino časa razmišljaš in kako se na to odzivaš.  Potem sledi odločitev, da boš izbiral zase tiste stvari, ki so zate dobre.

Naj  za primer navedem svojo izkušnjo: od nekdaj sem sebe opisovala kot “pozitivno osebo”. Skregala bi se nekoč z vsakim, ki bi rekel, da nisem pozitivna. Ali sploh z vsakim, ki se ne bi strinjal z mano. Ali, ki bi mi kakorkoli drugače stopil na žulj. Uf… zavedanje pri meni je pokazalo, da sem bila v resnici v bitki z negativnostjo v težki kategoriji ;-). In šele tako sem dojela, kaj pravzaprav pomeni, da lahko naredim tudi drugače. Prej namreč nisem vedela, da sploh kaj delam ‘narobe’…

Moj preizkušen recept, ki ti ga bom danes predala, ti bo pomagal zavedati se svojih trenutnih prevladujočih (negativnih) vzorcev, da boš nato vedel, kje vse lahko narediš drugače.  Vendar pa te moram  opozoriti, da je ta nasvet pravo nasprotje tega, kar običajno slišimo oz., kar nam rečejo zagovorniki pozitivnega razmišljanja – da moraš zaustaviti negativne misli in takoj uporabiti neko pozitivno afirmacijo (ali povedano po domače, kadar si zelo razočaran nad sabo, si moraš prigovarjati, da si najboljši na celem svetu… Saj vsi vemo, kaj nam takrat najprej reče ‘tapametni’ ego: “Japajade…”

Najboljši način, da postaneš bolj pozitiven je, da se ne upiraš negativnosti – prepusti se ji.

Marsikdo bi ob tem utegnil pomisliti, da to pomeni, da se vdaš. Naj te pomirim, to pomeni ravno nasprotno.
Tvoja “naloga” je,  da si en cel dan (idealno pa vsaj nekaj dni)  pozoren na svoje misli in občutke – da zabeležiš sleherni neprijeten občutek,  ki se ti pojavi in sleherno negativno dejanje, ki si ga naredil.  Vem, da se ti zdaj poraja vprašanje “ali ne bo to le še poslabšalo moje negativnosti?”. Odgovor je ne, ker naredimo več škode kot koristi s tem, če se delamo, da negativnosti ni. Ko se nehaš upirati in se boriti sam s sabo, ko sebe sprejmeš takšnega kot si, z vsemi plusi in minusi, potem nastane prostor za spremembo. Vsakič, ko začutiš, da se počutiš slabo, se ‘zazri’ vase in poglej na svojo težavo z nekoliko drugačne perspektive in si reci npr.: “no, pa si poglejmo ta film mojih preteklih negativnih misli  – aha, tamle je tista misel, ki izraža dvom, tamle je misel, ki pravi, da nisem dober…”. Opazuj svoje misli, kot da plavajo mimo tebe in ti ob tem nič ne narediš –  dejansko bodo odplavale mimo tebe naprej…

Običajno se na svoje negativne misli in zaradi občutkov, ki jih te misli povzročijo, odzovemo negativno, postane nas strah, postanemo utesnjeni ipd. Če pa se na misli ne boš odzval, pač pa jim mirno dovoliš, da so in da odidejo, bodo odšle. Torej, ko te misel preplavi kot val in zaznaš njeno negativnost, se poskusi samo  umiriti, globoko vdihni in z izdihom jo pusti, da gre naprej, brez da reagiraš čustveno.

Znanost še ni pojasnila kako in zakaj, ampak dokazano je, da se na ta način možgani spet reorganizirajo, uredijo, nevroni se bolje povežejo… Še vedno obstaja tisti negativni govor v tvoji podzavesti, toda ti ga zdaj na drugačen način obvladaš – vidiš to negativnost, ne odzivaš se več nanjo in to v tebi sprosti moč, da začneš z bolj spodbudnimi mislimi, cilji, optimizmom, korak za korakom.

Tako, to je vse, kar moraš za začetek narediti. Ko je misel odplavala, jo samo zapiši na list in potem pozabi nanjo. To počni en cel dan, če pa boš vztrajal  še kakšen dodaten dan, boš imel kvečjemu še večji vpogled v svoj seznam negativnosti. To je tvoj prevladujoči vzorec razmišljanja, tvoje prevladujoče misli, ki pa se večinoma odvijajo na podzavestni ravni – in vplivajo na  tvoje življenje.

Večinoma te misli, prepričanja niso resnične, kljub temu pa se obnašaš, kot da so; bil si ‘programiran’, da si začel verjeti, da nisi vreden ljubezni, sreče. Ker na podlagi tega, kar vidiš, spet pošlješ sporočilo svoji podzavesti, se spet pojavi še več negativnih misli, še več slabih občutkov in tako naprej in nazaj…

Dokler imaš o sebi to negativno predstavo, si sicer lahko predstavljaš, da bi tudi sam dosegel svoje cilje, toda če v to zares ne verjameš (da si tega zares vreden in da si to zaslužiš), potem jih ne boš dosegel.

Dobra novica je, da lahko spremeniš svoj miselni vzorec! To, da od sebe oddajaš negativno energijo je le slaba navada in vsako navado lahko spremenimo. Z lahkoto se razjezimo na druge voznike, moža, otroke, šefa… Z lahkoto jih ozmerjamo s prav nič lepimi nazivi, čeprav v resnici ne misliš tako.  Z lahkoto o nekom grdo mislimo in jih sovražimo samo zato, ker so prijazni. Toda kaj s tem narediš? Vse to govoriš sam sebi. Vse to boli edino tebe. In zaradi tega boš negativno »poplačan«. Lahko narediš tudi drugače!

Ni nujno, da verjameš karkoli od tega, niti ene same besede. Nikomur pravzaprav ni mar za to, kaj verjameš. Za tvoje življenje gre in sam moraš živeti s tem, kar si ustvariš.

Zate!

Saša

P.s. S tem, ko sem v naslovu zapisala, da se ne trudi se razmišljati pozitivno, ne želim izpodbijati vrednosti, ki jo ima pozitivna miselna naravnanost (da znaš videti najprej tudi kaj dobrega, ne pa samo slabo).  Toda, če je tvoja miselna naravnanost trenutno pretežno ‘negativna’, je pozitivno razmišljanje izredno težko. Ne upiraj se dejstvu, da si (tudi) negativen, sprejmi ga, potem pa se potrudi, da boš zase izbiral boljšo mentalno hrano – inspiracijo, spodbudo in ljudi, ki te dvigajo!