Ni vam spodletelo, DOKLER …

Ko se leto bliža h koncu,  je  čas, da pogledate, kakšni so vaši rezultati preteklega obdobja. Po čem se letošnje leto razlikuje od lanskega? Se sploh v čem razlikuje? Kaj ste se letos novega naučili, v čem ste napredovali, v čem ste se izboljšali? Koliko novih strank ste pridobili in za koliko odstotkov ste povečali vaše prodajne rezultate? Če lahko na vsa vprašanja odgovorite pritrdilno in s konkretnimi številkami, čestitke; karkoli že ste dosegli, je vredno pohvale in priznanja, četudi niste povsem dosegli svojih ciljev.  

Ker me že poznate, pa veste, da se ne bomo na tem mestu izmaknili temu, da bi preverili  tudi tista področja, kjer se niste najbolje izkazali oziroma –  kjer vam je spodletelo. Pa se vrnimo lepo kar na sam začetek leta. Polni novih zaobljub.  Se še spomnite, kakšni so bili vaši sklepi, vaše novoletne zaobljube letošnjega leta? Seveda se. Koliko od njih ste jih opustili že v prvih tednih januarja? Kaj se je zgodilo? Kaj vam je preprečilo, da jih niste dosegli?  Mislim, da tudi to presneto dobro veste. Vprašanje zdaj je, če so to res (bili) vaši pravi cilji in če boste naslednjič naredili kaj drugače? Ali pa se vam morda zdi posebej zabavno vsakič vse začeti znova? Kajti priznam, da se meni ni več zdelo. Morda je prvih nekaj let še  rahlo katarzično, ko je ob prelomu leta dovoljeno pozabiti na vse pretekle neuspehe in si (po možnosti v ne ravno prisebnem stanju) priseči, da bo od zdaj naprej vse drugače. Potem pa te že v nekaj tednih (dneh, urah?) mine. Bodimo pošteni, “rahlo” neodgovorno je, da potem spet čakaš eno leto (do naslednjega novega leta), ker je takrat očitno edini “idelalen” trenutek, da narediš seznam stvari, ki bi jih rad “enkrat”, po možnosti še v tem življenju,  dosegel. Rahlo neodgovorno.  Pardon, pozabila – ta pridni izkoristijo še konec pomladi, ko je tudi še možno na hitro nezdravo izgubiti nekaj kilc, preden odvržeš zadnje flikce. Ampak to je pa tudi bolj ali manj vse. Leto mine.

Koliko časa še imate? Zakaj ne bi letos naredili malo drugače. Ne za novo leto. Ampak zdaj. Kar nas uči coaching.  Pretekli neuspehi in trenutni  problemi niso nujno nekaj slabega. Zakaj? Zato, ker jih – če jih natanko preučite – lahko obrnete v uspehe v letu 2011. Vas zanima, kako?

Samo, če verjamete, da je za uspeh najprej treba imeti cilj, potem vam svetujem, da se orientirate po naslednji shemi in  si iskreno odgovorite na naslednja vprašanja (če se vam ne da ali nimate časa, kar tu odnehajte):

  1. Kaj je tista ena in edina stvar, ki mi je preprečila, da bi že letos uspel-a  (v) _______? Bom tokrat naredil-a kaj drugače?
  2. Je to res MOJ cilj? (Ste prepričani, da vam ga niso vsilili drugi?)
  3. Je ta cilj moralen in pošten za vse, ki jih to zadeva?
  4. Se ujema z mojimi drugimi cilji?
  5. Se lahko čustveno zavežem, da bom ta cilj dosegel/-la?
  6. Ali verjamem, da bom ta cilj dosegel/-la?
  7. Ali lahko vidim samega/samo sebe, ko sem cilj že uresničil-a?

Cilji sami po sebi samo zato, da so, skoraj vedno pomenijo razočaranje. Določanje ciljev je samo orodje, s katerim lahko dosežete želeni izzid – tisto, o čemer sanjate. Jasno, če sploh o čem sanjate.

In pomnite – ni vam spodletelo, DOKLER niste odnehali…

Love,

Saša

P.s. nisem popolna, ni mi uspelo uresničiti prav vseh ciljev letos. Toda uresničila sem jih več kot kdajkoli prej. In še vedno mi ostane 1 cel mesec :). Ne bom odnehala.