Poznaj svoj konec

Danes je ta dan. O katerem se je v zadnjih mesecih in dneh toliko govorilo, da sem si prisegla, da jaz o tem ne bom. Ne, res ne bom. Ker, kar je preveč je preveč. Pika. 21.12.12 ob 12 in 12 sem imela povsem običajen telefonski pogovor in zemlja me ni posesala vase, niti me ni prežarčilo. Nič se mi ni zgodilo. Mogoče sem pa imela srečo in bom šele kasneje izvedela, da moža ne bo domov, zato, ker je ostal nekje v drugi dimenziji… ?

Šalo na stran. Odločila sem se, da pa vendarle zapišem nekaj na temo koncev in začetkov. Ker se pač spodobi ob skorajšnjem zaključku še enega koledarskega leta. In ker se tako bojimo obeh. Strah pred izgubo nečesa, kar imamo in poznamo, ter strah pred novim, neznanim. Toda vsakega konca te je strah samo, če verjameš, da po koncu (zate) ne obstaja nič več (dobrega). Strah te je, če misliš, da obstaja toliko različnih poti in se bojiš, da boš izbral napačno. Strah te je, če ne verjameš v svoje sposobnosti, da boš zmogel vsako pot. In manj kot zaupaš vase, bolj te je strah.

Strah obstaja tam, kjer ne obstaja ljubezen. Strah odraža pomanjkanje ljubezni,  najprej ljubezni do sebe.  Je sploh treba posebej razlagati, zakaj je naša družba trenutno tako zelo prestrašena?

Vedno smo na razpotju strahu in ljubezni. Vedno se odločamo med njima. Vsaka misel, beseda in dejanje predstavlja izbiro med ljubeznijo in strahom. Bolj kot to ALI  bo današnji dan (in katerikoli drug dan) res konec nečesa, bi se moral vsak pri sebi vprašati, ČESA bo konec? Česa bo konec danes, jutri, konec leta?

In če že verjamemo, da vsak konec vedno pomeni nov začetek, se vprašajmo, začetek česa?  Najboljši odgovor, ki sem ga nekoč dobila sama in ki ga danes predam vsakomur, ki me vpraša,  »kako začeti znova?«, se glasi: »Tako, da poznaš svoj konec. Naj konec narekuje nov začetek.«

Če sodite med večino, potem ste ob tej modrosti zagotovo pomislili na konec, ki se je že zgodil. In prisili vas v razmišljanje, da če veste, zakaj se je zgodil konec, potem boste zagotovo vedeli, da morate za drugačen konec ubrati drugačno pot, kot ste jo ravnokar prehodili.  Kar je dobro. Pomislite namreč na to, zakaj smo se kot družba  znašli v točki, ko smo tako zelo prestrašeni, nesigurni, nezaupljivi, osamljeni. Tako je,  odtujili smo se. Ker se nimamo (dovolj) radi. Ker mislimo, da ni časa, da bi se lahko imeli radi… Kakšen je torej lahko vaš, naš nov začetek? Če si takega stanja ne želimo več, potem vsega tega, kar smo počeli do zdaj, ne počnimo več.

Toda pravi, skriti,  pomen zgornje modrosti je, da če veš, kaj bi rad doživel na koncu (kajti konec zagotovo pride), potem boš vedno vedel, katero pot ubrati. Poznaj svoj konec. Naj ti bo čim bolj jasno, kaj želiš doseči.

Danes je nedvomno konec nečesa.  Najprej je konec koledarske jeseni. Potem je k sreči tudi konec ugibanj ali bo danes konec sveta. Življenje gre naprej. Danes je torej najboljši trenutek za nov začetek. Vedno je samo danes.

Srečno!

Vaša Saša