Razkazuješ vajin odnos na Facebooku?

V tem tednu se je zgodil Valentin. Pišuka, pa kdaj je to tudi pri nas postal tako skomercializiran praznik?! In kdaj smo postali tako neosebni (razgaljeni in prazni), da je Facebook poplavljen s sporočili, ki so namenjena našim najdražjim, a jih lahko vidijo vsi? Koliko smo stari? Kako zreli smo?

Še posebej ko poznaš primer, pa ne samo enega, ko se ona nenehno pritožuje, kako se z možem nič več ne pogovarjata, da komaj še opazita drug drugega, da večere preležita vsak na svojem koncu kavča s telefonom v roki – potem pa na Facebooku vidim njune vsakodnevne objave in komentarje, ki jih pišeta tudi drug drugemu, seveda na način, ki navzven kaže, kako v redu sta. In govorim o paru, ki ni skupaj od včeraj, torej sta nekoč,  pred našim štetjem (Facebookom) še  znala biti drug z drugim. Nekoč davno, ko se še nismo tako javno razgaljali in slačili in bili (tudi zato) veliko bolj zanimivi in vsebinski.


Mogoče ti bo malo boljši uvid v to stanje dal naslednji podatek (najbrž bo tole malo suhoparno, ampak obljubim, da bom kar se da kratka, zato prosim potrpi z mano):  nedavno so na londonski univerzi Brunel University naredili raziskavo med 555 uporabniki Facebooka in odkrili so, da status na Facebooku zelo veliko pove o osebnosti uporabnika. Ocenjevali so  5 značajskih lastnosti: ekstravertiranost, nevrotičnost, odprtost, všečnost, natančnost – kot tudi njihovo samopodobo in nagnjenost k samovšečnosti. Spraševali so jih med drugim tudi o tem, kako pogosto objavljajo na Facebooku, kaj objavljajo in zakaj to objavljajo. Spremljali so tudi, katere objave dobijo največ všečkov.

Rezultati so pokazali naslednje:

-tiste, ki so natančni, organizirani, odgovorni, manj uporabljajo Facebook in so običajno precej diskretni, običajno imajo veliko prijateljev, ne pišejo grdih stvari

-ekstravertirani uporabljajo Facebook, da se povezujejo z drugimi in objavljajo svoje družabne dejavnosti

– Tisti bolj odprti, so bolj kreativni in pripravljeni pomagati, zato so njihove objave bolj intelektualne narave

– Nevrotični ljudje imajo več stisk in strahov, Facebook najbolj uporabljajo, da dobijo pozornost in podporo, ki jim je v realnem življenju manjka, pogosto se sproščajo tako, da, izpostavljajo svoje osebne drame

Nižjo kot ima nekdo samopodobo in manj vrednega kot se počuti, bolj verjetno je, da piše o ljubezni, svojem partnerju, otrocih – razkazujejo svoje odnose); medtem ko tisti, ki imajo večvrednosti kompleks (narcisi) potrebujejo priznanje, potrditev in zato najpogosteje pišejo o svojih dosežkih, dietah, telovadbi  – razkazujejo sebe in/ali svoje telo.

Raziskava je še pokazala, da narcisi za svoje objave dobijo največ komentarjev in všečkov, kar še podpihuje njihovo samo-hvaljenje na socialnih omrežjih.

“Čeprav morda rezultati kažejo, da je ljudem samo-hvaljenje všeč, je možno tudi, da jih njihovi Facebook prijatelji samo prijazno podpirajo, medtem ko skrivaj sovražijo takšno egoistično obnašanje”, pravi vodja raziskave Tara Marshall. “Večje zavedanje, kako objave vplivajo na druge, bi pripomoglo, da ljudje ne bi objavljali tem, ki bolj vznemirjajo ljudi, kot pa jih zabavajo.”

In tukaj smo zdaj. Ko mislimo, da bomo odnose (med drugim) reševali na Facebooku namesto v živo. In ko se bojimo, kaj bi se zgodilo, če bodo ljudje videli, da “nisva v redu”.

Mislimo, da na Facebooku lahko zalimamo naš odnos in ga prikažemo lepega. Takega kot si ga želimo. Papir, pardon, Facebook vse prenese. Le tega ne, da nikoli ne bo nadomestil resničnih  odnosov, pristnih odnosov.

Ali če citiram iz tega videa, kako razkazovanje odnosa na socialnih omrežjih škoduje odnosu:

“V redu je (ko dekle reče fantu, naj ne objavi, da sta v redu).”
“V redu? Ampak, kako pa bodo potem drugi vedeli, da sva v redu?”
“Vedeli bodo. Videli bodo.”

Odnose gradimo, vsak dan, iz tedna v mesec. Super, če si ponosen na vajino zvezo. Super, če si to želiš povedati celemu svetu. Pa vendar vedi, da je to samo vajina, intimna stvar.

Nameni raje tisti čas, ko pišeš objavo svoji najdražji/najdražjemu na Facebooku, njej oz. njemu.  Povej ji/mu to v oči.  Če si moški, napiši  ji tisto pesmico na list, samo njej. Veliko večji car boš. In prej ali slej se ti bo obrestovalo. In videli vaju bodo.

Zate,

Saša