7. ovira do uspeha: Sam svoj nasprotnik

Ali veste, kaj je tisto, kar nas v življenju najbolj »bremza«? Kaj je tisto, kar vas na vaši poti do uspeha najbolj ovira?

Da enostavno ne verjamemo, da lahko dosežemo, kar si zamislimo.  Ne verjamete, da lahko dosežete vse, kar si želite, če v to verjamete? Evo. Zato vam ne uspe.  Ampak zakaj je to tako težko verjeti?

Zakuriš se, da bi končno že zamenjal to j… službo, ki ti gre že lep čas na živce in te dela nesrečnega, vpisal bi se na tečaj, o katerem sanjaš že leta, rad bi začel s svojim poslom, rad bi šel za en mesece med budiste…  »Ah dej dej, kdo pa misliš da si, da to lahko narediš?! Pa ti vendar tega ne zmoreš! Še nikoli ti ni uspelo, česar si se lotil, zakaj misliš, da bi ti zdaj! Sram te bodi.« Puf. In vse ti pade dol…Ne, to ni bil glas vaše mame (in tega vam ona najverjetneje ne bi tako kritično rekla, bi vas pa zelo rada obvarovala pred vsemi možnimi spremembami, ker samo hoče »najboljše« za vas…).  Ta glas je veliko bolj kritičen, kot bi se upal biti kdorkoli (no, mislijo si že, rekli vam pa ravno ne bodo).  To je glas tiste male pošasti v vaši glavi, ki ga nikoli ne morete utišati. Ves dan je budno na preži in vam govori, da niste sposobni uresničiti svojih ciljev. Glas, ki vam prepreči, da bi od želje prešli k dejanjem.  

Tako majhna zverca, pa tako izredno vplivna. Odlična učenka (tudi če vi niste bili!). Celo boljša od vseh učiteljev, ki so ji leta in leta dopovedovali, pred čim vse vas mora zaščititi – česa vse ne smete narediti, ker bo tako najboljše za vas. Ne plezaj na drevo, ker boš padel in se boš udaril; ne hodi po lužah, ker boš moker in umazan; ne igraj se s temi otroci, ker so starši čudni; ne jezikaj, sicer te bom po ustih; če ne boš priden, bojo prišli Cigani in te bodo odpeljali; ubogaj ali pa bom poklicala policaja; uči se, ker boš sicer v življenju zguba; če te kdo udari, ga udari nazaj; denar ljudi pokvar’  in ko ga imajo veliko, zbolijo; pazi, kaj boš rekel, da nas ne boš osramotil; tale naš sosed je pa res en kreten, da se ne bi slučajno pogovarjal z njim, ker smo skregani; bodi tiho in naredi, kot ti rečejo; prej ko se boš sprijaznil, da je življenje kruto, lažje ti bo; s poštenostjo v življenju še nikomur ni zares uspelo; če hočeš kdajkoli uspeti, moraš biti nepošten (moram še nadaljevati?!)…  

Mala pošast, vaša podzavest, na katero ste jezni vsakič, ko se oglasi in to ni malokrat, samo izpolnjuje svojo dolžnost – zaščititi vas mora pred morebitnimi »nevarnostmi«, ki prežijo na vas v krutem svetu –  saj je krut, kajne? Tako da upoštevajte,  če se vam slučajno utrne ideja, da bi samo malo razširili meje vaše cone udobja, bo naredila vse, da vas bo zadržala, kjer ste trenutno, da ne boste na koncu prizadeti. Če hočete pred njo imeti mir, potem nikakor ne smete niti pomisliti na to, da bi se lotili česa novega, drugačnega. Samo ohranjajte status quo. Preprosto dajte mir. In se vam nikoli ne bo treba spopasti z njo. Takrat je zverca totalno krotka in pomirjena, ker ve, da na vas ne preži nobena nevarnost. Res ni za nobene avanture in adrenalinske šoke. Pa kaj potem, če ste nezadovoljni, to pa ji res ne pride do živega! Ve, da ste velikokrat nezadovoljni, ampak to ji je domače in poznano.

Za vse tiste pa, ki vam res že preseda, da vam stalno kontrira in vas zadržuje na mestu in bi ji z največjim veseljem zaprli g… –  just do it. Spopadite se z njo, če je treba, skregajte se in ji povejte vse, kar ji gre (takoj vas bo skoraj rotila – in tokrat je to celo pametno od nje-  da morate to narediti na samem, sicer vas bodo še kam odpeljali!). In če še vedno ne bo utihnila (in zelo verjetno tudi ne bo), ji zalepite usta. In če tudi to še ne bo pomagalo (najbrž ne), potem ji dajte zadnji ultimat; ali vam je vdana in dela za vas, ali pa dobi odpoved (to bo verjetno razumela, ker je  to v vseh letih že večkrat slišala). Ne bi pa vam svetovala, da se je poskušate zares znebiti, ker zna biti tudi prekleto koristna in vas bo znala opozoriti tudi na kakšno resnično pretečo nevarnost. Konec koncev je toliko let rastla z vami, da je del vas  in nikoli vam v bistvu ni želela slabega.

Ko bo uvidela, da mislite s svojimi načrti resno, se bo hitro pokorila in umirila. In takrat imate odlične možnosti, da jo malo »zdresirate«. Vse do naslednjega trapastega poskusa, da bi spet malo pokukali v svet… Ni kaj, odličen spomin ima. Ampak sreča v nesreči je, da ima tale vaša podzavest neomejen pomnilnik. Programirajte jo pametno. Ali pa jo bo programiralo življenje.

“Notranji govor, vaše misli, povzročijo, da ste bogati ali revni, ljubljeni ali osamljeni, srečni ali nesrečni, privlačni ali neprivlačni, močni ali šibki.” – Ralph Charell