Se ti zdi, da imaš smolo?

(povzeto po Chrisu Wiedenerju)

Prijatelj je nekega dne omenil nekega znanca ter povedal, kaj se mu je zgodilo in njegova žena je rekla: “To je pa res hudo, kakšno smolo ima!”
Moja prva misel je bila: “Slabe navade ima, ne smolo.”
Moja druga misel je bila: “Ali pa ima slabe odločitve?”

Vidiš, obstaja razlika. Kar velikokrat poimenujemo smola ali nesreča, običajno to ni nič drugega kot slabe odločitve. Naj pojasnim:

Če si kupiš nov avto, ga redno vzdržuješ in ti na poti domov spusti guma, potem je to smola.

Če s spuščeno gumo voziš naprej in to hitreje, kot je priporočljivo in je niti naslednji dan še vedno ne napolniš in se zato zgodi še kaj hujšega, to ni več smola, ampak slaba odločitev (oziroma več slabih odločitev zapored). Guma je bila zanič, zato ker nisi pravočasno ukrepal. Guma (ali pa še kaj drugega), je bila zanič, ker si se zavestno odločil, da se ne boš ustavil, ko bi se lahko in napolnil gumo.

Smola je, če greš na dopust in ti med tem v stanovanju ali hiši pušča voda in imaš poplavo, ko prideš domov. Slabe navade, ki so posledica slabih odločitev, pa so, če ne skrbiš za svoj dom, ne popraviš strehe, vodovoda, ne pleskaš, dokler vse skupaj ne izgleda kot kup smeti.

Smola je, če izgubiš službo, ker propade podjetje, zato, ker se je direktor obnašal neodgovorno. Slabe odločitve in slabe navade pa so, če redno zamujaš v službo, nisi odgovoren do svojega dela, nimaš dobrega odnosa do sodelavcev in so te na koncu zaradi tega odpustili.

Če se odločiš, da boš ponoči hodil po nevarnih predelih in te oropajo, je to smola ali slaba odločitev?

Če se odločiš, da ne boš plačeval dodatnega zdravstvenega zavarovanja, potem pa se poškoduješ in dobiš račun 7.500 € za zdravljenje, to ni smola.

Če se odločiš, da boš kredit odplačeval v švicarskih frankih, dolarjih ali pa fižolčkih in se potem obresti nenadoma spremenijo, to ni smola. Je tvoja slaba odločitev, za katero ni odgovoren nihče drug, kot ti sam (mimogrede, zakaj bi se s tem zdaj morali ukvarjati vsi, smo mar vsi bili tudi udeleženi v tem, ko so na ta račun precej prihranili pri obrestih?!)

Najbrž razumeš razliko.

Kolikokrat nečemu rečemo smola ali nesreča, pa gre v resnici le za posledico slabih navad ali slabih odločitev.

Gre za bistvo našega dojemanja življenja, naših vsakodnevnih dejanj; ali prevzemamo polno odgovornost  za svoje odločitve ali ne? Običajno nam ni težko sprejeti odgovornosti, če smo se dobro odločili…

Kako je s tabo? Velikokrat rečeš ali občutiš, da nimaš sreče? Ali so slabe navade? Ali so slabe odločitve?

Ko boš naslednjič rekel ali pomislil, da imajo drugi več sreče kot ti, si rajši reči, da ima najbrž boljše navade in boljše odločitve kot ti. Zavedati se moraš, da ima prav vsaka odločitev in dejanje, ki ga narediš – ne glede na to, kako nepomembno se v tistem trenutku zdi –  nek rezultat. Dolgoročno lahko to zelo dramatično zaznamuje tvoje življenje!

Nad odločitvami in dejanji, ki se spremenijo v navade imaš nadzor, nad srečo ali ne-srečo nimaš. Lahko se odločiš drugače, bolje.

In še nekaj – tudi, če se odločiš, da se zdajle še ne boš o tem odločil, je odločitev – večkrat se izkaže, da slaba… 😉

Saša