Se vam bo uresničila vsaka vaša želja?

O tem, zakaj afirmacije pri vas ne delujejo…

Ne vem, kako je sicer pri vas, ampak zase lahko definitivno rečem,  da mi beseda “afirmacije” takoj zbudi nek odpor.  Zelo kmalu, ko sem začela brskati po sebi in iskati odgovore (beri – nehala krivdo zvračati na druge), vedno sem na koncu naletela na to, da je za svoj uspeh treba imeti načrt. In da moram takoj začeti uporabljati “afirmacije”, ki mi bodo pomagale pri uresničitvi vseh mojih ciljev:  “Vaše besede imajo izreden pomen. Napišite seznam vseh želja (karkoli, najmanj 25!) –  začnite stavek z besedami JAZ SEM in ga dopolnite v SEDANJIKU, ne v prihodnjem času!”  Pridno sem sledila in potem je moj ” izdelek” izgledal nekako  takole: “Jaz sem finančno neodvisna. ” “Moj posel cveti”. “Jaz   sem svobodna  in sem gospodar svojega časa.” “Zaslužim xyz  €     mesečno.” “Imam…”

Vem, da vam gre zdajle na smeh (meni tudi ;)), ampak potrpite z mano, koneckoncev grem tukaj že res v intimnosti…OK. Res sem se ob pisanju takih stavkov počutila precej bedasto in ne, niti najmanj se nisem počutila v redu, ko sem zase trdila stvari, ki so bile kilometre  daleč od trenutne resnice. Ne vem, kaj mi je povzročalo večji odpor: to, da “afirmacije” MORAM uporabljati, če želim končno doseči, kar bi še v življenju rada dosegla ali to, da mi je totalno težko trditi nekaj, kar preprosto ni res. Kakorkoli že, čeprav sem tudi pridno upoštevala navodilo, da redno preverjam svoj spisek želja (da o tem, kako sem se počutila šele ob tem, da bi ga lepila vsepovsod po stanovanju, kjer bi se vsi dregnili vanj, sploh ne govorim!) –  posledica je bila  pač taka,  da afirmacije pri meni precej dolgo niso delovale…

Seveda ne oporekam temu, da je afirmacija/trditev  stavek v sedanjem casu, s tem res nimam nobenih problemov, pa slovnica mi tudi nikoli ni povzročala hudih glavobolov :). Afirmacija v “svetu osebne rasti in doseganja osebnega zadovoljstva” pomeni trditev, v katerem izrečemo svojo željo – jo napišemo, da postane cilj. Deluje avtosugestivno.  Toda zelo pogosto izostane podatek, da ima afirmacija učinek šele takrat, ko v  željo, cilj  tudi verjamemo – ko nam ne povzroča odpora, nelagodja, neprijetnega občutja ali sploh tega, da že v afirmacije kot take ne verjamemo (pa čeprav jih vsakodnevno ponavljamo…). Dokler torej glede učinka afirmacij samih ter glede posameznih trditev oddajamo negativno vibracijo, je skoraj nemogoče, da se nam bo želja uresničila (ali pa se bo to zgodilo zelo kasneje). Se vam bo torej uresničila vsaka želja? Ne, uresničilo se vam bo to, kar oddajate.

Naj prevedem v govorni jezik; v tistem času,  ko sem sama začela uporabljati t.im. afirmacije, sugestije,   nisem bila finančno neodvisna in me je bilo glede denarja za prihodnost strah.  Brez zaposlitve, resda s precej več časa, se takrat nisem  počutila  ravno “svobodno” – strah me je bilo za prihodnost. Ostala sem brez rednega prihodka – strah me je  bilo za prihodnost. Kaj zdaj – bila sem negotova glede svoje prihodnosti, čeprav z rahlimi zametki tega, kaj bi rada dosegla. Moje počutje – vibracijsko stanje –  je bilo negativno, zato sem po Zakonu privlačnosti dobivala le še več  negativnega  – strah in negotovost pred prihodnostjo.

Na srečo imam že od otroštva precej velik občutek za to, kaj je zame dobro in kaj ne, zdaj ga samo še razvijam. Dokaj hitro sem dojela, da si s temi trditvami ne bom mogla kaj prida pomagati in sem zato iskala odgovore, zakaj ne delujejo, če pa so drugi z njimi tako uspešni. In kot vedno, se je tudi v tem primeru izkazalo (ni pa to nič drugega kot dokaz, da je Zakon vedno na delu), da dobiš tisto, kar iščeš… Spremeniti sem morala svojo naravnanost do svojih želja, preoblikovati svoje želje na način, da sem tudi zares začela verjeti,  namesto dvomiti vanje. Poglejmo pa si najprej še dva  tipična primera afirmacij in čustvene  neusklajenosti z njimi:

Recimo, da želite shujšati in uporabiti moč afirmacij: pravilo ostaja, da morate napisati svoje cilje v zvezi s hujšanjem v obliki trditev, kot da je vaš cilj že dosežen. “Suh-a sem, imam zdravo in vitko telo”. “Rad imam svoje telo in odlično se počutim”. “Uživam v svoji novi podobi in ob tem, ko lahko oblečem tudi oprijeta oblačila”… Resnica pa je “malce” drugačna:  že od najstniških let  naprej nimate več svoje normalne postave in od nje ste se v mislih že poslovili. Z vsako postavno žensko, ki še ni rodila otrok bi se bili pripravljeni na smrt skregati, da ona vam že ne bo govorila o idealni postavi, ko pa ja vsak otrok prinese vsaj 4kg! In to, da je po 30+ itak nekaj povsem normalnega, da imate vsako leto kakšen kg več… Skratka, ničesar o tem, da bi lahko bili še kdaj vitki ne verjamete, že sama misel na hujšanje vam je zoprna, dvomite vanjo, oddajate  negativno vibracijo glede tistega, kar čutite, čeprav govorite drugače (in vaše afirmacije govorijo drugače…).  Dokler dvomite v to, da boste kdajkoli res vitki in shujšani, dokler si sami sebe ne predstavljate z idealno težo, se bo vaš dvom na podlagi zakona  privlačnosti samo še krepil in dobili boste to, kar verjamete – vsako leto še najmanj en kilogram več, saj tako pač je, ne? 

Drugi primer, ki je tudi precej pogost:
Ste samski in vaša največja želja trenutno je, da boste kmalu bili v zadovoljujočem parterskem odnosu; vaše trditve so (in to tudi na glas govorite), da ste na partnerski odnos pripravljeni, da  želite ljubečega življenjskega sopotnika (se pretvarjate, da ga že imate),  da bo vaš odnos sproščen, ljubeč in zaupanja vreden… Toda ob vsaki taki izjavi ali misli se vam zbudi vaš črv dvoma, ki vam govori, da vse to ni res, zoprno vam je,  ker sploh ne verjamete, da  si zaslužite partnerja, moškim/ženskam  v osnovi ne zaupate, ne verjamete, da so partnerski odnosi lahko sproščeni in ljubeči, bojite se, da  vas bo partner samo izkoristil in …še kar ne neha glodati… Nelagodje in dvomi  povzročajo negativne občutke, ti oddajajo negativne vibracije in zakon se spet samo odzove nanje. Tudi če pride do novega odnosa in črva ne boste utišali, bodo rezultati taki, kot verjamete, da bodo (ne taki, kot govorite, da bodo).

Je torej možno, da pozitivna afirmacija ustvari negativno vibracijo in s tem neuspeh pri ciljih? Absolutno.
“Saj sem pozitiven, ampak pri meni pač to ne deluje”.
“Saj vse to vem in delam na tem, da se moja situacija izboljša…, ampak, ne morem pomagati, tako pač je.”
“Saj se trudim in naredim vse, ampak ne da se mi več, ker je na koncu vedno isto”.
Vsakič  ko ugotovite, da  nekaj za vas ne velja, ne deluje, oddajate negativno vibracijo in  zato dobite samo še več tistega, kar oddajate. Ko izgovorite neko trditev, v katero ne verjamete,  del vas takoj ugovarja “…to ni res, nimam rad svojega telesa!” “…to ni res, moj posel ne cveti! “… to ni res, nimam partnerja in ljubečega odnosa, itak pa me hočejo moški samo izkoristiti!”.

Rešitev:
Trditve o svojih željah je treba spremeniti v avto sugestije na način, da bodo v vas zbujale pozitivne občutke, da bodo torej že zdaj, ko želenega še nimate, resnične za vas: začnite sebe prepričevati, da  ste v postopku uresničevanja oz. pridobivanja vaših ciljev – “vsak dan, v vseh pogledih postajam boljši in boljši.”… Temu namreč vaši notranji dvomi ne bodo mogli na prvo žogo oporekati.  Želite si shujšati (določite točno koliko na osnovi vaše idealne teže) začeli ste delati na tem, da shujšate, torej ste v procesu hujšanja oz. pridobivanja svoje  idealne teže. Ste nezaposleni, imate željo, da se samozaposlite, začeli ste že delati na tem, da boste samozaposleni, torej ste v procesu samozaposlitve in vodenja lastnega posla.  Ste brez partnerja, veliko se družite, delate na tem, da vzpostavite nov odnos, ste v procesu privabljanja idealnega partnerja…

Besede res imajo veliko moč. Toda Zakon privlačnosti se ne odziva na izgovorjene besede, pač pa na občutek, ki ga besede povzročajo. Občutki imajo še precej večjo moč od besed. Poslušajte jih in naravnajte se na pozitivno frekvenco. Ali pa izberite negativno, odločitev je kot vedno vaša. Tudi kadar vam bodo rekli ali boste slišali, da biti pozitiven ni dovolj, da je to new age… Že mogoče, ampak jaz sem še vedno rajši samo 40%  pozitivna in dobim 40% pozitivne rezultate,  kot pa 100% negativne!  

Iz te punčke še nekaj bo :)!

 

 P.S. Če ste med tistimi, ki se že leta trudijo shujšati in vam to nikakor ne uspe, vas vabim, da se mi odzovete.  Zamislite si sebe v svoji najboljši izvedbi, skupaj nama bo zanesljivo uspelo. Naročite se na brezplačno wellness svetovanje, kjer bova definirala vašo trenutno situacijo, način prehranjevanja in kaj bi bilo potrebno spremeniti. Zagotavljam vam, da boste  izgubljali centimetre, celulit, hkrati pa pridobili na energiji in dobrem počutju!