Skodelica inspiracije…

Na začetku predavanja je profesor filozofije stal pred svojimi študenti, za seboj je imel nekaj predmetov in čakal, da se študenti umirijo. Nato je brez besed predse dvignil velik prazen kozarec, v katerem so bile prej kisle kumarice, ga položil na kateder in ga napolnil z žogicami za tenis.  Vprašal je študente ali je kozarec poln.  Strinjali so se, da je.
Zatem je profesor vzel škatlo polno drobnih kamenčkov in jih začel vsipati  v isti kozarec ter ga nato rahlo pretresel. Kamenčki so zapolnili  prazen prostor med žogicami.  Tedaj je spet vprašal študente ali je kozarec poln. In spet so se strinjali.

Naslednja škatla, ki jo je profesor vzel, je bila polna mivke. Ko jo je vsipal v kozarec, je zapolnila še vse preostale prazne kotičke med žogicami in kamenčki.  Še enkrat je vprašal študente ali je kozarec poln. In ti so skrušeni odgovorili, da je.

Tedaj je profesor izpod katedra vzel dve skodelici polni kave in ju zlival v kozarec. Kava je namočila mivko, študenti pa so se med sabo začeli začudeno spogledovati.
»In sedaj,« je rekel profesor, ko je smeh v predavalnici nekoliko pojenjal, »želim da razumete, da ta kozarec predstavlja vaše življenje: žogice za tenis so vse pomembne stvari v vašem življenju: vaša družina, vaši otroci, vaše zdravje, vaše želje in stvari, ki se jim srčno predajate. To so tiste stvari, s katerimi bi vaše življenje bilo še vedno izpolnjeno- tudi če bi vse drugo izginilo!  Kamenčki v kozarcu predstavljajo vse druge stvari, ki so za vas tudi pomembne: vaša služba, vaša hiša, vaš avto… Mivka pa predstavlja ostale stvari. Tiste male stvari. Če napolnite ves kozarec z mivko, v njem ni več mesta za žogice  in za kamenčke…
Enako je v vašem življenju; če porabite ves svoj čas in energijo za male stvari, nikoli ne boste imeli mesta in časa za pomembne stvari.
  Kako skrbite za stvari, ki so ključne za vašo srečo?  Igrajte se s svojimi otroci. Najdite čas in pojdite k zdravniku. Peljite partnerja na večerjo. Obnašajte se, kot da imate spet 18 let. Naučite se spet sproščeno uživati…! Čiščenje stanovanja in popravilo stvari lahko počaka, za to bo vedno dovolj časa. Najprej poskrbite za žogice  – stvari, ki so za vas resnično pomembne. Ugotovite svoje prioritete. Vse ostalo je mivka.«

Tedaj je ena od študentk dvignila roko in vprašala: “In kaj predstavlja kava?”  Profesor se je nasmejal: “Všeč mi je, da ste to vprašali! Kavo vlivam zato, da bi vam pokazal, da ne glede na to, koliko mislite, da je vaše življenje polno, je v njem vedno prostor za skodelico kave in dober pogovor s prijateljem!”

Pojdite na kavo!

Saša