Ste že vse poskusili in za vas nič ne deluje?

Kolikokrat ste v življenju že poskušali nekaj narediti, spremeniti ali izboljšati? Poskušali nehati kaditi, poskušali prej vstajati, poskušali biti bolj disciplinirani, poskušali shujšati, poskušali biti boljši starš, partner…? Seveda ste, vsi smo. In potem, ko nam tega, kar smo poskušali,  ni uspelo narediti, smo imeli povsem dobro opravičilo: “saj sem poskusil-a, zame pač to ne deluje!”

Mislimo, da je poskusiti enako, kot narediti. Toda poanta je v tem, da ko rečemo, da “poskušamo” nekaj narediti ali spremeniti, si s tem samo damo prikladen izgovor, da nam pravzaprav ni treba ničesar narediti.

Luke: “Ok, poskusil bom.” Yoda:” Ne! Naredi ali pa ne naredi. Ne poskušaj!”  (To pa je bolj ali manj tudi vse, kar vem o Yodi in Vojni zvezd  ;-)).  Yoda  pač nikoli ni bil moj vzornik ali učitelj.  Tisti, ki me že bolje poznate, veste, da mi je veliko bolj pri srcu Tony Robbins. Njemu je Yoda očitno bil dovolj velik navdih, da je ozavestil razliko med narediti ali poskusiti narediti.

Današnja lekcija je zato še posebej poučna.  Tony je neki ženski iz občinstva, ki je imela težaven partnerski odnos, pomagal dojeti, kaj je do zdaj v življenju počela s tem, ko je rekla, da je poskušala izboljšati odnos z možem.  Rekla je, da je “poskusila že vse”, pa se ni nič spremenillo. Tony jo je prosil, naj poskuša dvigniti stol, na katerem je sedela.  Obrnila se je in dvignila stol. In Tony reče: “Ne, dvignili ste ga. Rekel sem, poskusite ga dvigniti.”  To je žensko povsem zmedlo, toda Tony je vztrajal: “Poskusite ga dvigniti.”. Ženska sploh ni več vedela, kaj naj naredi. “Ne, zdaj ga ne dvigate. Rekel sem, poskusite ga dvigniti.” In spet ga je dvignila. “Ne, zdaj ste ga dvignili. Rekel sem, da ga poskusite dvigniti. Ali ga dvignete, ali ga ne dvignete, ali pa ga poskusite dvigniti.”
(oglejte si posnetek v angl.)

Ne glede na to, da bi se komu ta primer zdel precej grob, dejstvo je, da je ženska naposled seveda izkusila, v  čem je razlika in kako izgleda, ko “poskušamo” nekaj narediti – lažemo sami sebi. Kajti boleča resnica je, da lahko nekaj narediš. Ali pa ne narediš. Ne moreš poskusiti narediti. Poskusiti narediti je enako, kot ne narediti, le da hočemo sebe zaščititi pred neuspehom.

Ali poskušaš izboljšati svoje odnose ali pa izboljšuješ svoj odnos.
Ali poskušaš biti bolj pozitiven, ali pa si bolj pozitiven.
Ali poskušaš biti prej doma, ali pa si prej doma.
Ali poskušaš izgubiti nekaj kilogramov ali pa že delaš na tem.
Ali poskušaš več prodati ali pa že delaš, kar je treba, da bo prodaja boljša.

Zelo majhna razlika v besedah, a zelo velika razlika pri rezultatih.

Izziv za naslednje dni: poslušajte se, kolikokrat se zalotite, da rečete “poskušam/trudim se”.  Ali pa “vse sem že poskusil-a” in “zame nič ne deluje” (to je še posebej pogosto slišati).  Če je potrebno, zapišite, tako boste še lažje prepoznali svoj vzorec in vam bom jasno, zakaj se stvari na nekem področju ne izboljšajo, kljub vašim “poskusom”.
Drugi korak pa je, da besedo “poskušam” zavestno brišete iz svojega besednjaka, ker nima nobene vrednosti. Odločajte se samo na način “bom ali ne bom”. Ne opravičujte se, če ne želite in zato ne boste. Vso pravico imate do tega.

Z vami,

Saša