Test neoporečnosti: Sem iskren do sebe?

Ljudje smo radovedna bitja. Rajši kot zase, se sicer brigamo za druge. Lačni smo novih »junakov«, ki nam bodo ponovno nekoliko omilili našo bedo.  Toda v intimi našega doma ali pisarn, kjer je možnost, da nas kdo zasači skoraj nična, pa od časa do časa radi preverimo tudi sebe. Izpolnimo vprašalnik  ali dva, tako, malo za hec, ker nas kljuva, da nismo najboljši. In ker se že vnaprej  bojimo, da z rezultatom ne bomo najbolj zadovoljni, pač malce prikrijemo dejstva. Saj ne bo nihče vedel. »Kaj?! A, da bi moral več delati na sebi, ja , pa kaj še!«  Še dobro, da nas samo en klik z miško loči od naše oaze, kjer se lahko spet  stopimo z množico in se pretvarjamo, da smo tisto, kar še zdaleč nismo. Ali pa, da smo nekdo, kar bi radi postali. In da imamo veliiiko prijateljev in da nas imajo vsi radi. Nič hudega, če se najdeta dva ali trije, ki niso ravno navdušeni nad nami in našimi besedami. Internet vse prenese, pa jim pač povemo, kar jim gre in jih pošljemo v tri lepe…  Dobimo svojo minuto in postanemo junaki. Deluje katarzično in kot prerojeni  se nato vrnemo  med »žive« ljudi in jim damo eno lekcijo o medsebojnem spoštovanju, ki da je za naš kolektiv hudo pomembna vrlina. Od vsega zaverovanja  vase niti ne opazimo, da nam ljudje niti pod razno že dolgo ne zaupajo več.  So že zdavnaj okusili našo oporečnost.  

Navodila za preverjanje neoporečnosti: v intimi vašega doma se postavite pred ogledalo in si postavite naslednja vprašanja: Ali se imate radi? Ali delate, kar govorite? Ali imate ista načela, ne glede, kaj delate in s kom delate? Koliko obrazov imate?  

Rezultati testa: v  intimi vašega doma ste vedno taki, kot ste v resnici. In zrcalo nikoli ne laže. Če se ne zmorete  gledati vanj, direktno v oči, niste odgovarjali iskreno. Sami sebi ste lagali, torej zelo verjetno lažete tudi drugim. Lahko se skrijete pred drugimi, lahko varate druge.  Sebe ne morete prevarati, pred samim sabo se ne morete skriti. Lahko razbijete ogledalo in kupite novega. Spet bo pokazal vašo zrcalno sliko. 

Zrcalni test:  »Sem iskren do sebe?«

Živeti moram s samim seboj,

zato si želim notranje gotovosti,

da bom v dneh, ki minevajo,

uspel si vselej  pogledati v oči;

saj ob sončnem zatonu nočem

sovražiti lastnega početja.

Nočem na polici omare

hraniti svojih skrivnosti

in se slepiti,

da ob mojem odhodu

nihče ne bo vedel,

kakšne vrste človek sem res bil;

Nočem se zatekati v hlinjenje,

ohraniti hočem pokončno glavo,

želim zaslužiti vse človeško spoštovanje.

V tem boju za slavo in bogastvo

se želim še naprej imeti rad.

Nočem se gledati z zavestjo,

da sem gobezdav bahač in prazna kulisa.

Pred samim seboj se ne morem nikdar skriti;

vidim tudi tisto, česar drugi ne:

vem, česar drugi morda nikdar ne bodo,

saj sebe ne morem prevarati,

in zato se hočem spoštovati in imeti čisto vest,

ne glede na vse, kar se bo zgodilo.

                                        – Edgar Guest