Težave v odnosu

Nezaupanje, ljubosumje, nezvestoba, nespoštljivo obnašanje, slaba komunikacija… Ali se vse to sploh lahko kdaj spremeni? Ali se lahko odnos izboljša?

Ni težava v odnosu. Odnos ni težava. Osebe v odnosu ustvarjajo težave…

Ključno vprašanje je torej, ALI SE LJUDJE LAHKO SPREMENIJO?

Sama verjamem, da se lahko.

Lahko se spremeniš. Tudi če si ga posrala v vsakem razmerju do sedaj, ali pa če vedno privlačiš najbolj čudne tipe ali če se s partnerjem konstantno kregata okrog ene in iste stvari.

In tudi tvoj partner se lahko spremeni. Tudi če je še tako drugačen od tebe in če se je z njim še tako nemogoče pogovarjati ali živeti.

Z določenimi izjemami, kot so primeri zlorabe ali nezvestoba, si pomemben del težave v odnosu. Enako velja tudi za tvojega partnerja.

Seveda je možno, da trenutno ne veš, KAKO se spremeniti. Lahko, da si obtičala v vzorcih, ki se kar naprej ponavljajo v tvojih odnosih, ali pa si že skoraj obupala – še posebej, če si do zdaj že poskušala ‘vse živo’, da bi se stvari spremenile (izboljšale).

Mogoče si prebrala že ogromno knjig, bila na mnogo delavnicah ali pa celo pri terapevtu (več njih) za pare, pa še vedno ni napredka, kot bi si ga želela. Mogoče se sprašuješ, ali je s tabo kaj narobe, ali pa so te starši kot otroka zaznamovali do te mere, da se ne moreš spremeniti. Razumem te.

Ne bi bila tukaj in ne bi se več šla tega,  če ne bi močno verjela v to, da se lahko spremenimo. In da lahko vplivam na to.

Prvič zato, ker sem se sama že zelo spremenila in drugič zato, ker sem spremljala (vodila) že precej posameznikov, ki so se spremenili in so spremenili tudi svoj odnos.  In to so bili pari, ki so bili z eno nogo že v drugem odnosu; pari, kjer se je partner že povsem umaknil; pari, ki so bili tik na tem, da se razidejo ali pa so se le nekoliko ‘izgubili’ potem, ko so postali starši.

 

Kako to gre?

Navajeni smo razmišljati in se odzivati na situacije na določen način. Ker smo to že tolikokrat ponovili, je naše obnašanje že povsem avtomatsko. Kot vožnja z avtom.

To lahko traja v nedogled… običajno dokler se ne ‘zaletiš’ ali pa se zavestno odločiš, da se ne želiš več tako obnašati. Takrat se začnejo oblikovati nove navade, ki povzročijo spremembo.

Začneš s tistim, kar najbolj načenja tvoj odnos, potem pa se zavestno in namerno odzivaš drugače, toliko časa, dokler to spet ne postane del tebe. Tako se spreminjajo navade. In tako se spreminjajo življenja…

Preveri, kako lahko začneš spreminjati vajin odnos…

Pomoč, ki ti je na voljo, dokler ne dosežeš trajne spremembe

Tako kot nisi ‘čez noč’ pridobila trenutnih škodljivih navad in vzorcev,  jih tudi ne moreš čez noč spremeniti. To terja pogum, kajti najlažje je še naprej delati, kar si pač delala do sedaj. Pa ne samo to;  na vsakem koraku lahko prebereš, kaj vse bi ‘morala’ delati in to te še bolj potisne v kot.

Zato je pomembno, da najbolj zaupaš sebi. In nekako protislovno je zdaj izpostaviti, da ti lahko pri tem pomagam, kajne?

A moja naloga in namen ni govoriti, kaj je dobro zate in kaj potrebuješ, pač pa, da te nežno usmerim in ti pokažem, zakaj so odnosi najboljši način za osebno rast in kako postaviti trdne temelje, na katerih boš/bosta potem gradila dalje – in bila navdih tudi za druge.

Zavedam se, da imam ogromno odgovornost. Nikakor ne mislim, da ljudje ne bi zmogli povsem sami rešiti svojih problemov. A iz lastne izkušnje vem, da smo včasih enostavno problemom preblizu in zato ne zmoremo videti rešitve. In takrat lahko zelo prav pride tretji uvid – ali pa da te nekdo DVIGNE  in si naenkrat sposoben videti svojo situacijo ‘OD ZGORAJ’. Na ta način se ti dobesedno odprejo oči in lahko začneš dejansko delati v smeri rešitve, izboljšanja odnosa.

Pojdiva z roko v roki, pomagala ti bom razumeti, kje se vama je zataknilo. Dobila boš povsem nov uvid v odnose, vase, v partnerja in v vse, ki ti nekaj pomenijo. To je moja obljuba, ali pa se predčasno posloviva in ti vrnem vse do zadnjega centa. Uvida in razmišljanja ti nihče nikoli ne more vzeti.

Prijavi se na brezplačen posvet in preveri, ali ti ustreza način, kako boš spremenila sebe in s tem vajin odnos

Ločitev bi res morala biti ZADNJA možnost

V nekaterih primerih odnosa žal ni več možno rešiti. To je kruta resnica. Toda večino odnosov je možno ne samo rešiti, pač pa tudi precej izboljšati.

Za vsako spremembo se je treba potruditi. Zato je prav, da veš, da ni možno rešiti vajinih težav, če nisi pripravljena najprej spremeniti sebe. Posledično se bo spremenil tudi partner. In tudi, če tvoj partner trenutno ni pripravljen sodelovati, še vedno lahko ogromno narediš za vajin odnos.

Pot ni lahka, vendar je več kot vredna truda. Tudi vidva lahko imata lep in zdrav odnos. Doživela sem spremembe pri sebi in pri veliko drugih parov. Vem, da se ljudje lahko spremenijo, če to hočejo. Tudi ti se lahko spremeniš.

Preveri, kako lahko takoj narediš prvi korak!

Veselim se tvojega napredka!

Saša