Zakaj nam težave v resnici koristijo?

“Halo, kako je težava sploh lahko koristna; to, kar trenutno doživljam,  je vse prej kot dobro!”, vas kar slišim reči.  Se strinjam, da je v trenutku, ko se nam zdi, da je vsa teža tega sveta na naših ramenih, težko pogledati na težavo, kot na nekaj pozitivnega. Pa vendar vsa resnica leži v tem, da je vse odvisno od tega, kako gledamo na težavo…

Naše zgodnje izkušnje so nas namreč naučile, da se moramo neuspehom in težavam izogniti za vsako ceno. To je nakazoval vsak »NE!«, ki smo ga dobili kot otrok in vsaka kritika, ko smo naredili nekaj narobe. Še posebej v šoli smo bili izpostavljeni okolju, da so napake nekaj slabega, saj smo bili zanje slabo ocenjeni.  Slabe ocene smo povezali s tem, da kot osebnost nismo dobri (pa čeprav danes dobro vemo, da to ni res!).  Ker ne želimo biti kritizirani, se tudi v odrasli dobi izogibamo tveganju, težavam.  V strahu pred tem, da bomo naredili napako in da bomo zašli v težavo,  nas vsaka težava toliko bolj »zadane«.

Težave so pač neizogiben del življenja in  če se jim želimo izogniti, v resnici to pomeni, da se  izogibamo uspehu. To pa je še bolj tvegano početje, kot če tvegamo za uspeh.  To, kako gledamo na težave, je ključnega pomena pri sprejemanju odločitev, kajti če na situacijo gledamo kot na hudo oviro, se bomo zagotovo odločili drugače, kot če ne dovolimo strahu, da nas ovira.

Pa vendar, če boste pogledali nazaj, boste zagotovo v svojem življenju lahko našli vsaj en dogodek, situacijo, ki vam je nekoč predstavljala veliko težavo, danes pa ste zaradi nje na boljšem. Mogoče ste ostali brez službe, ki vam itak ni bila preveč všeč, danes pa imate boljšo zaposlitev ali pa ste celo uresničili svoje sanje in delate,  kar vas zares veseli. Mogoče ste dobili kar nekaj zavrnitev, na koncu pa ste dobili veliko boljšo ponudbo od vseh prejšnjih. Mogoče ste hudo zboleli in danes veliko bolj cenite svoje življenje in zdravje, mogoče imate za sabo ponesrečen zakon, zdaj pa ste končno lahko uresničili, česar prej niste mogli (vam je partner postavljal omejitve)… Razumete, kaj vam želim povedati?

Vedno lahko v vsaki situaciji poiščete nekaj dobrega in ugotovili boste, da vam je bila težava »naložena« točno z razlogom, da boste lahko napredovali. V odlični knjigi »Miselna naravnanost je vse«, nam avtor Jeff Keller ponuja še nekaj razlogov, zakaj se na težave splača pogledati iz pozitivnega zornega kota:

1. Težave nam dajo nov vpogled v situacijo. Ko zbolimo, se nam  kar naenkrat  nepospravljeno stanovanje, pokvarjen aparat, neprebrana e-pošta ne zdijo več  tako pomembi. Naše prioritete se povsem spremenijo in naenkrat vidimo  tisto, kar nam je v resnici najbolj pomembno.

 2. Težave nas naučijo hvaležnosti.  Ne veš, kaj imaš, dokler tega ne izgubiš. Dokler to imamo, se obnašamo, kot da je samoumevno, toda v trenutku, ko to izgubimo, se šele zavedamo, koliko nam je pomenilo (npr. zdravje, služba, topla voda, varen dom, partner…). Osredotočimo se na stvari, ki jih cenimo, ki so nam pomembne, bodimo hvaležni zanje in še bolj bomo obdarjeni.

3. Težave razkrijejo naše skrite sposobnosti. Po težki izkušnji ali premagani težavi postanemo močnejši.  Izkazalo se je, da smo težavo sposobni premagati in zato lažje verjamemo, da bomo premagali tudi naslednjo. Težave odkrijejo, da smo veliko bolj sposobni kot smo si mislili in marsikdaj odkrijemo svoje talente, za katere sploh nismo vedeli, da jih imamo. Ni torej zanemarljiva misel, da se človek o sebi in drugih največ nauči, ko je v težavah, ne ko mu gre najbolje.

4. Težave nam dajo pogum za spremembe in dejanja. Večina ljudi ravna po ustaljenih vedenjskih vzorcih, tudi če so zato nesrečni in v življenju ne najdejo smisla. Spopadajo se s krizo in veliko težavami, vse dokler na koncu niso dobesedno »prisiljeni« v spremembo. Težava nam sporoča, da smo zašli s prave poti in da moramo nekaj ukreniti, če se želimo počutiti bolje (ali pa se kdo mogoče noče počutiti dobro, bolje?!)

5. Težave so dragocena izkušnja:  npr. za sabo imate ločitev, iz svojih težav v odnosu ste se naučili precej stvari, ki vam bodo v pomoč, ko boste spet v zvezi.  Pa ne samo to, zaradi svoje preizkušnje, ki ste jo uspešno prestali,  ste sposobni pomagati vsakomur, ki se znajde v podobnih težavah in zato bi veljalo razmisliti tudi o tej možnosti – da svojo boleče izkušnjo uporabite za pomoč drugim; hvaležni vam bodo.

6. Težave odpirajo nova vrata: npr. izgubimo službo, ki pa nam že dolgo časa ni bila več všeč , zato nam kljub bolečini ob izgubi, odleže. Zavedati se moramo, da smo dobili edinstveno priložnost, da najdemo veliko boljšo službo ali pa da končno uresničimo svoje sanje in se lotimo posla, o katerem smo že dolgo sanjali. Ali pa končate zvezo in potem spoznate nekoga, s katerim imate veliko bolj srečno razmerje. Čez nekaj časa sploh ne boste mogli več reči, da je šlo za težave, ampak priložnosti v preobleki,  nekaj najboljšega, kar se vam je sploh lahko zgodilo. Zaprla so se ena vrata in prav kmalu so se odprla nova.

7. S težavami si gradimo samozavest. Ko premagamo svoj strah pred spremembo, zberemo pogum  in se soočimo s težavo, vidimo, da že samo zaradi tega postane precej manjša. Ko jo rešimo, se počutimo dobro in postanemo samozavestnejši.

Kot vidite, vsaj sedem razlogov imate, da na svojo težavo pogledate kot na nekaj koristnega :-).

Vse dobro!

Vaša Saša