Zakaj se mi to dogaja?

Legenda govori o kmetu, ki je v neki azijski vasici obiskal modreca in mu povedal, da je njegovo življenje zelo težko in kruto. Kmet ni vedel, kako naj preživi in je hotel nad vsem obupati. Bil je utrujen od nenehnega boja in naprezanja. Zdelo se mu je, da ko odpravi eno težavo, že se pojavi nova…
Modrec je kmetu naročil, naj gre k jezeru in mu prinese vedro vode. Vodo je nato nalil v tri enake lonce in jih obesil na kljukice nad ognjem. Molče sta počakala, da je voda zavrela, nato pa je modrec dal v prvi lonec korenje, v drugega nekaj jajc, v tretjega pa pest čajnih listov. Čez pol ure je lonce odstavil. Iz prvega je vzel korenje in ga položil v skledo. V drugo skledo je položil jajca, čaj pa je nalil v skodelico. Kmet ga je pri tem početju samo nemo opazoval, ko pa ga je modrec vprašal, kaj vidi, je odgovoril:
»Vidim korenje, jajca in čaj.«
Modrec je rekel: »Primi korenje in mi povej, kakšno je na otip.«
Kmet je ubogal in odvrnil: »Korenje je mehko.«
Modrec je nato kmetu naročil, naj vzame  eno jajce in ga razbije. Ko je kmet odstranil lupino, je opazil, da je jajce trdo. Modrec mu je na koncu naročil še, naj spije požirek čaja. Ko je kmet okusil dišeči napitek, se je nasmehnil. Vprašal je modreca, zakaj je moral vse to narediti in kakšen pomen ima.
»Veš, vsa tri živila so imela istega sovražnika – vrelo vodo,« je začel pojasnjevati modrec. »Vendar pa se je vsako nanj odzvalo drugače. Korenje je bilo na začetku trdo in čvrsto, po kuhanju se je zmehčalo in oslabelo. Jajce je bilo krhko, njegovo mehko notranjost je varovala le tanka lupina. Toda v vreli vodi sta beljak in rumenjak otrdela. Čajni listi … ti pa so bili nekaj posebnega. Ko so plavali v vreli vodi, so jo spremenili…Kaj izmed tega si ti?« je modrec na koncu vprašal presenečenega kmeta: »Kako se odzoveš, ko na tvoja vrata potrka sovražnik? Si korenje, jajce ali čajni list?«

Vprašanje, ki ga zastavljam vsakomur izmed nas: Kako se odzovete, kadar v življenju naletite na težavo?! Človek se o sebi  največ nauči, ne takrat, ko mu gre dobro, temveč takrat, ko mu gre vse narobe. Takrat tisti človek, ki je kot čajni list postane boljši in se povzpne za kakšno stopnico ali dve.  Toda v nobenem primeru ne morete napredovati, dokler v sebi gojite stare zamere, dokler za svojo situacijo krivite druge in dokler ne odpustite napak – sebi in drugim.

Ko ne moremo več spremeniti situacije, smo izzvani, da spremenimo sebe. ~ Viktor Frankl